Политиката на служебното правителство в преработването и износа на горива, е насочена към осигуряване на по-добри цени за потребителите и съобразяване с правната рамка на Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев в отговор на въпроси от медии, съобщават от Министерство на транспорта и съобщенията.

"България в момента има най-евтините горива в Европа, което е сериозен успех. Ще продължим да работим в тази посока“, каза вицепремиерът.

Той припомни, че е подготвено и поставено на обществено обсъждане решение на Министерски съвет за разрешаване на износа на произведените в рафинерията в Бургас горива – бензин, мазут, газьол.

Христо Алексиев бе категоричен, че износът или реекспортът на суров петрол от България е абсолютно забранен. "Износът на нефтопродукти и в момента не е забранен. Продължаваме настоящата ситуация. Предишното редовно правителство на България е поискало дерогация за внос на суров петрол. Защо тогава да ограничаваме производството на своята рафинерия само до вътрешно потребление, вместо тези горива да се изнасят?“.

Вицепремиерът посочи, че ако се преработват горива в по-голям мащаб, рафинерията може да си позволи по-добри цени за потребителите. По думите му по този начин България ще запази своето външнотърговско салдо и експортна ориентираност. С новите промени, които предлага служебното правителство, ще има възможност да бъдат обложени свръхпечалбите на тези, които произвеждат, преработват и търгуват с нефтопродукти.

Христо Алексиев информира, че предстои да бъде внесен законопроект в Народното събрание, който регламентира облагането на свръхпечалбите.

"Калкулациите, които сме направили показват, че свръхпечалбите от търговията и производството на горива, могат да донесат на бюджета между 800 милиона лв. и 1 милиард лв. догодина. За тази година очакваните приходи са около 100 милиона лв.", добави той.