Одобрената днес от Европейската комисия финансова подкрепа от държавата в размер на 50 млн. лева за "Български пощи“ ЕАД, ще постави дружеството на здрава финансова основа, за да може да се модернизира и дигитализира. Това коментира вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев по повод съобщението на Европейската комисия. “Благодарение на професионализма на експертите както в министерството, така и в дружеството, бе подготвена качествена документация и ЕК успя бързо да разгледа и одобри ликвидната подкрепа за оператора“, добави Христо Алексиев, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.

В 6-месечен срок "Български пощи“ трябва да изготви и представи на Европейската комисия петгодишен план за преструктуриране, съгласно нейните насоки, обясни Христо Алексиев. По думите му документът трябва да съдържа всички необходими мерки така, че в средносрочен хоризонт "Български пощи“ да бъдат финансово оздравени и решително модернизирани, включително чрез предлагане на нови услуги на гражданите и бизнеса.

По-рано днес Европейската комисия съобщи, че е одобрила, съгласно правилата на ЕС за държавната помощ, българска мярка в размер на 26.5 млн. евро (50 млн. лева) за спешна подкрепа за ликвидността на "Български пощи“ ЕАД. В мотивите за решението се посочва, че дружеството е изправено пред спешна нужда от средства поради инфлацията и увеличените оперативни разходи.

Мярката има за цел да осигури ресурси за посрещане на спешните нужди от ликвидност до края на октомври и да продължи дейността си по предоставяне на пощенски услуги и изплащане на пенсии. Помощта ще бъде под формата на заем. България се ангажира, че след шест месеца заемът ще бъде изплатен, или "Български пощи“ ще представи план за преструктуриране на дружеството за осигуряване на дългосрочна жизнеспособност.