Сборникът с разкази "Унгарски танци на Тенерифе“ показва шарените истории от живота и комичността на различните смехотворни, тъжни и нелепи моменти в него. Това коментира в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ писателят Весо Портарски.

 

Тенерифе е мястото, където писателят и семейството му бягат от пандемията и сивотата на берлинската зима, и част от интересните преживявания се превъплътяват в разкази.    

 

"Когато нещо ме жегне, когато нещо ми хареса, сядам и го описвам по свой си начин, и така стават историите,“ обясни писателят и добави, че така са се появили и 4-те му книги на немски и стихосбирката на английски език. 

 

По думите му хуморът е мостът, който обединява хората, докато политиката ги разединява. За него в сложните времена, в които живеем в момента, е хубаво човек да има отдушник, да се смее над нещата и да ги поглежда от комичната им страна. "Идеята ми е точно това – да обърна внимание по хумористичен начин, че разликата между народите и културните различия може да се погледнат от страната на смеха. Това е и терапия – когато човек се смее, когато може да се надсмее над себе си и на проблемите си, тогава той фактически е намерил решенията им.“  

 

Според Весо Портарски човекът е човек като е на път, когато човек има възможност да се открие на останалия свят, да преживее нови неща, да се запознае с нови хора. "Това за мен е еликсир на живота – да пътувам. Винаги поощрявам млади писатели, които искат да пишат на базата на своите изживявания, да пътуват сами. Защото по този начин ти успяваш да се потопиш наистина в ритъма на живота, да влезеш малко в дълбочина, да провокираш, да изживееш неща,“ сподели той.

 

За него всеки човек е уникален и представлява интерес за изучаване. Това обуславя и интересът му към хората от различни националности, раси, професии, социални кръгове. Описва Берлин – мястото, където живее, като открит и свободолюбив град, като място за обмяна на идеи, в който живеят над 100 националности. "Движещата енергия там все още енергията на изкуството, на креативността, което се среща много рядко или може би никъде не съм го срещнал на друго място в този аспект. Там е нормално да седиш на една маса и да пиеш вино или кафе с 10 човека от 10 страни и всеки да представлява различна форма на креативност – архитекти, фотографи, певци. И този обмен и откритостта на хората ме вдъхновява и ме държи там толкова дълго време.“  

 

Представянето на книгата "Унгарски танци на Тенерифе“ ще се проведе на 12 юни от 18.30 часа в бар "Сингълс“ в НДК под музикалния съпровод на хенгдръма на художника и музикант Николай Димчевски – Ника.