"Бедствието ни връхлетя и хората в Подбалкана – Богдан, Каравелово и Слатина, в частност Войнягово и Розино, и малко преди това професионалната гимназия "Христо Смирненски“ и част от един от кварталите в Карлово, за съжаление, продължават да живеят в условията от последиците на този ад.“ Това заяви депутатът от Карлово и представител на ПГ "БСП за България“ Веска Ненчева по време на изслушването на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в Народното събрание във връзка с дейността по възстановяване на щетите от наводненията, съобщават от пресцентъра на Българската социалистическа партия.

Ненчева призова народните представители и вътрешния министър да си направят необходимите изводи от изслушването, така че работата по възстановяване на щетите да бъде по-продуктивна и в по-бързи срокове, така че да има резултат за хората за близките зимни студени месеци.

"Факт е, че в първите седмици имаше изключително тежка и трудна взаимовръзка между институциите. В първите две седмици доброволческият труд, солидарността между хората, даренията всъщност компенсираха работата на институциите. И това успя да съвземе до известна степен хората в този много тежък момент, в който те не знаеха как да реагират“, изтъкна депутатът от левицата.

Веска Ненчева също обърна внимание, че са се създали много сметки, по които хората искаха да направят своите дарения, но остава неясна връзката на Междуведомствената комисия с хората, които отговарят за тях и начинът, по който средствата се разходват.

Според Ненчева трябва да се погледнат и устройствени планове на трите села. "Мнението на хората е, че тогава когато се дават средства за ремонт на къщи, които стоят под угрозата бедствието да се повтори и отново да се налагат същите действия, дали не е по-добър варианта за размисъл върху устройствените планове на пострадалите населени места“, сподели тя. По нейните думи МВР си е свършило работата по предотвратяване на мародерства.

"Очакваме с нетърпение заседанието на Междуведомствената комисия. Нека да има по-координирани действия, нека да има и прозрачна и ясна информация. Потърпевшите села са само три. Ние наистина трябва да направим всичко възможно, за да усетят хората грижата ни за тях“, призова народният представител от БСП.

По-рано Веска Ненчева отправи въпрос към вътрешния министър за регистъра на щетите в обществените и лични сгради и за компенсациите, които държавата ще изплати.

Народният представител от Пловдив-област Манол Генов призова да се поучим от грешките си и припомни случаите в Стражица и Бисер и това, че на много места от десетилетия има невъзстановени щети.

"Общинската инфраструктура и републиканската инфраструктура ще се възстанови, но голяма болка на хората е тяхното имущество. Има ли механизъм за това и най-важното за тях е - кога те ще бъдат овъзмездени?“, попита социалистът.

Министър Демерджиев увери, че се прави всичко възможно щетите по частните домове да бъдат обезщетени, както и че се помага на хората да съберат нужната документация, като тя ще бъде разгледат приоритетно в Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане.