Министерството на младежта и спорта спазва законите на Република България и трябва да изпълни съдебните решения. Това заяви днес при срещата си с представители на БФАС министър Весела Лечева. Това е поредна среща между БФАС и ръководството на Министерството на младежта и спорта. Весела Лечева прие председателя на организацията Румен Дунев, Владимир Илиев и Николай Златков. В началото на разговора Лечева заяви, че диалогът не е спирал от началото на мандата й като служебен министър, съобщиха от пресцентъра на министерството.

"Проблемите в автомобилизма не са от месец или два, а са трупани с години. Надявам се, че няма да допуснете политиката да се намесва във вашия спорт“, подчерта министър Весела Лечева по време на разговора.

"Срещата между ММС и БФАС продължи много дълго поради една единствена причина. Нашето желание е да намерим общ път за развитието на автомобилния спорт в България. Имаме интерес всички конфликти, които се развиват в съдебните зали, да преминат в разговор и разбирателство между двете организации. В нито един момент не сме преустановявали диалога, така че да намерим общите допирни точки“, съобщи Весела Лечева след срещата.

"Категорично заявявам, че ще се съобразя със законите на държавата, с решенията и определенията на българския съд. А в правовата държава те не се обсъждат и тълкуват, а се изпълняват“, каза още Лечева.

Министърът на младежта и спорта призова към диалог, защото спорът между враждуващите федерации може да продължи с години, което ще е в ущърб единствено на българския автомобилизъм. Покани ги на среща още следващата седмица, на която тя да е медиатор.

"Трябва да се намерят допирни точки, затова предложих следващата седмица да се срещнем с двете ръководства на федерациите и да обсъдим именно онези проблеми, които ги разделят“, каза Весела Лечева.

По време на срещата с БФАС беше изяснено отново, че лицензионната комисия на Министерството на младежта и спорта не е провеждала заседание, а ММС изпълнява Определение от 04.08.2022 г. по адм. дело № 6896/2022 г. по описа на ВАС, с което е спряно допуснатото по силата на ЗФВС предварително изпълнение на Заповед № РД-10-2/13.07.2022г . на министъра на младежта и спорта, с която е

издаден безсрочен спортен лиценз № 106 на сдружение "Българска федерация по автомобилен спорт“ (БФАС). Последното определение не е влязло в сила, тъй като е обжалвано пред 5-членния състав на ВАС. Образувано е дело № 9760/2022 г. Към момента все още няма произнасяне на 5-членния състав на ВАС, но съгласно чл. 233, ал. 1 от АПК частната жалба не спира изпълнението на обжалваното определение или разпореждане, освен ако законът предвижда друго.

С Определение от 21.07.2022 г., влязло в сила на 10.08.2022г., по адм. дело № 6303/2022 г. по описа на Върховния административен съд (ВАС) е спряно допуснатото по силата на Закона за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) предварително изпълнение на Заповед № РД-09-393/18.05.2022 г. на министъра на младежта и спорта, с която на основание чл. 24, ал. 1, т. 2, предл. 1-во ЗФВС е отнет безсрочен спортен лиценз № 1, издаден на Сдружение "Автомобилна федерация на България“ (АФБ).

В резултат на цитираните определения на ВАС - "Автомобилна федерация на България“ (АФБ), която е била заличена от регистъра по чл. 9 ал. 1 от Закона за физическото възпитание и спорта, отново е вписана в същия. А БФАС, вписана на регистъра със Заповед № РД-10-2/13.07.2022 г., е отписана от регистъра.

От страна на министъра на младежта и спорта няма издавани нови административни актове. Извършените промени в регистъра на лицензираните спортни федерации са в изпълнения на определенията на ВАС.

"Извън съда, всички наши желания за намиране на друг път и начин на решаване на проблемите, са разговор с двете страни. Това е единственият път, за да се съкратят съдебните саги, които могат да костват и години и засягат интересите на българските състезатели. Колкото по-бързо излезе спорът от съда, толкова по-добре за автомобилния спорт в България“, добави министър Лечева и гарантира, че вратите на нейния кабинет са отворени за спорещите страни.

На журналистически въпрос по повод изказванията на предишния министър Радостин Василев за намеса в избора на председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, Лечева коментира:

"Категорично заявявам, че не се намесвам в работата на парламента. Смятам, че всичко онова, което вчера произведе Народното събрание, са по-скоро политически инсинуации, груби манипулации по отношение на замесването на името ми в определянето кой да бъде председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Това са откровени лъжи. Нямам никакви притеснения и по отношение на КПКОНПИ. Нашата врата е непрекъснато отворена за всяка една проверка. Всичко друго, което виждам, е, че Народното събрание не следва дневния ред на българските граждани, а следва друг ход, готвейки се явно за нови избори“.