"Всяко сътресение в двустранните отношения не само прави невъзможно вкарването на българите в конституцията, но и играе в интерес на руските цели на Балканите", каза заместник-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева в ефира на bTV.

Бих споменала решението на Народното събрание от 24 юни миналата година, когато депутатите приеха определен списък от условия, за да може отношенията между двете страни да тръгнат в нова фаза. Голяма част от тези условия бяха двете страни да започнат да ги говорят. От есента насам вместо това се случа точно обратното, добави Чернева.

“Европейският съюз ще влезе в ролята си (на контролен орган - б.р.), когато Северна Македония започне да преговаря с него. Северна Македония още не е започнала да преговаря в ЕС, защото имаше едно условие - българите в РСМ да бъдат включени в конституция. Това още не е прието", подчерта тя. 

По думите ѝ, за да се стигне до тази промяна трябва да има подходяща среда, а в момента се наблюдава ескалация. "И двете страни са укорими и са виновни. Ако се интересуваме от съдбата на българите в Северна Македония, то задачата на България е да създаде благоприятни условия, за да може те много бързо да добият правата, които ние искаме", смята Чернева.

Според нея грешките на България са в наименованията на културните клубове. “Те така са направени, че те да провокират отсрещната страна", каза тя.