Тази война ще завърши тогава, когато руските войски се изтеглят от суверенната територия на Украйна, включително и Крим. Това заяви Велизар Шаламанов, директор на "Отбранителни способности и иновации в Атлантически клуб България" в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Тази продължителна война е противопоставяне между способности за логистика, след като от едната страна имаме 140-милионна Русия с изключително слаба икономика, а от другата страна над милиард население от НАТО и Европейския съюз с много силна икономика, е ясно кой ще надделее в тази война. И на трето място, оказва се много е важна и инфраструктурата, тъй като за да бъдат осигурени бойните действия в подкрепа на украинските герои, ние трябва да имаме добра инфраструктура, включително и по посоката север-юг, така че България да може да бъде част от тази подкрепа. Разбрахме, че над 80 танка ще бъдат ремонтирани в България“, подчерта бившият военен министър.

Войната в Украйна разби на пух и прах всички митове, че българската армия може да съществува единствено със съветска техника, поддържана от Русия, отбеляза Шаламанов.

Според него няма друга област на способности така щедро финансирана и с такава агресивна програма за придобиване като Военновъздушните сили. Свръхфокусирането върху изтребителите е довело до много неуспешни стъпки към превъоръжаването на България, смята още той.

"Това, което на нас ни е жизнено необходимо, са бронирани машини, артилерийски системи, брегова артилерия, както и системи за радиолокационно наблюдение и усъвършенстване на системата за командване и управление, за комуникация и информация, кибер отбрана, така че да може да федерираме на нашите системи за управление в системите на многонационалните сили на НАТО. Така че това са основните приоритети, според мен, те са ясна поне от 2014 година“, посочи Велизар Шаламанов.

Той подчерта, че е имало голяма съпротива към смяната на МИГ-29 още от времето, когато е бил министър и сега при руското ембаргото е една от причините да се катастрофира в тази посока. Като най-важно той посочи, че е крайно необходимо да се започне обучение на пилотите ни, за да могат да използват ефективно изтребителите.

Евелина БРАНИМИРОВА