Призивът за вето на БСП върху споразумението за изпращането на оръжие за Украйна ще бъде голямо предизвикателство. Не очаквам президентът да наложи вето, защото това окончателно ще го компрометира. Това каза в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ доц. Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната.

Според него е важно да се види реалното изпълнение на това споразумение, което явно не е щедро, защото не включва самолети, танкове, бронирани машини и зенитно-ракетни комплекси, от каквито реално Украйна има нужда. Шаламанов се надява то да започне да се изпълнява и да има втори транш през януари, така че Украйна да бъде по-подготвена за очакваната втора вълна на нападение. 

Велизар Шаламанов каза още, че е напълно нормално списъкът на изпращаното оръжие да бъде секретен, за да не се съобщава на руското разузнаване какво въоръжение изпращаме.

"Нещата ще станат прозрачни след време. Очаквам това да е само първата пратка, която ще осигурим за Украйна. Дано, когато всички тези списъци станат достъпни, да имаме повод да се гордеем, а не да се срамуваме, че сме единствената страна, която не е намерила сили реално да защити Украйна. А тя защитава и десетки хиляди българи, които страдат от руската агресия", добави Шаламанов.

Твърдението, че с тази помощ ние влизаме във война с Русия Шаламанов определи като част от дезинформационната кампания на Кремъл у нас. 

"Жалкото е, че тя идва от най-високо ниво в държавата и това е проблем за доставяне на истинска военна помощ за Украйна. Оставаме с впечатление, че върхът на нашата държава е пленен от Кремъл, а не служи на съюзниците ни от НАТО и ЕС, в които съюзи ние участваме. Противодействието на тази дезинформация е важно, особено в контекста на предстоящите избори в България и не трябва да допускаме руската пропаганда да повлияе", добави военният експерт.

"Аз разчитам, че това споразумение ще постави условията за едно засилено тясно сътрудничество с Украйна. От това може да спечели българската армия, на която и предстои да извърви този път, който Украйна извървя", добави Велизар Шаламанов.