Най-силното оръжие на Владимир Путин е изненадата. За съжаление от 2008 година насам Русия многократно постигаше това. Крайно време е да сме наясно и да не допускаме повече изненада от страна на Русия и второ - ние да изненадаме Русия с действия, които показват, че страхът не може да бъде инструмент за създаване на международен ред. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на доц. Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната.

По думуте на Шаламанов успехите за Украйна ще бъдат, ако настъпленията на Русия спрат и има изненадващ пробив в направление, което би позволило в 2024 година да бъдат освободени от руска окупация важни територии за Украйна: "Но това наистина е голямо предизвикателство. По отношение на Русия президентът Путин си запазва различни опции при сериозни успехи от страна на Украйна, включително с използване на новите оръжия за поразяване на обекти на руска територия, опцията за използване на тактическо ядрено оръжие ще бъде разигравана от президента Путин. При потенциален успех на започналото настъпление от страна на руснаците, макар и да няма стратегически характер и неблагоприятно развитие в дългосрочен план за Русия, президентът Путин има опцията да замрази конфликта и то при една немалка част от украинската територия, която е окупирана", предупреди доц. Шаламанов.

Според него е важно да бъде ясно какви са стратегическите опции в подкрепа на Украйна: "Като минимум те са не просто ясна перспектива за членство в НАТО, но реална покана за членство в НАТО, а при евентуално сериозно настъпление на руснаците - изпълнение на думите на президента Макрон за получаване на практическа военна помощ, включително с войски на отделни страни, с които Украйна има споразумение за сигурност".

Относно промяната, която Владимир Путин направи в сферата на сигурнистта, заменяйки своите дългогодишни фаворити - Сергей Шойгу и Николай Патрушев Шаламанов обясни така: "Промяната е поставена в контекста с разбирането на петия мандат на президента Путин, който си осигури преизбиране с 87% и то с ясното съзнание, че тази подкрепа е и подкрепа за агресията на Русия в Украйна. В стратегически план като комуникация тази промяна не е свързана с неуспехи, а по-скоро е свързана с увереност, че това е правилният път за Русия и че ще се търси едно развитие в сферата на отбраната, което е повече обвързано с подобрена логистика, с връзка с военно-промишления комплекс и търсене на решение в политически и икономически план на това начинание на президента Путин, а не само военно".

"В същото време на военните им се дава повече свобода, но и те ще понесат отговорността, ако не отговорят на очакванията, които се възлагат. Това е по-скоро комуникация - какво реално ще се случи, но ще го видим в следващите седмици и месеци. Положението на фронта е много сложно. Новите оръжия, които Запада предоставя, макар и със закъснение на Украйна, трябва да покажат, че могат да обърнат ситуацията и то с поразяване на важни за Русия обекти", изтъкна доц. Велизар Шаламанов.