Отчаяна стъпка, която именно заради това носи голям риск. Виждаме, че руската армия не се справя с поставените й задачи. Това заяви Директорът на "Отбранителни способности и иновации“ в Атлантически клуб България Велизар Шаламанов в предаването "Добър ден, България" на Радио ,,Фокус“.

"Това, че ще бъдат мобилизирани около 300 000 резервисти, както спомена и министърът на отбраната - някои наборници с необходимата квалификация, само ще задълбочи този проблем, защото те ще бъдат мобилизирани в армия, която е загубила моралния си облик, има имидж на група от хора, които извършват военни престъпления. Това ще доведе до масови загуби, което наистина показва, че става въпрос за отчаяна стъпка. Но наистина от друга страна, рискът е голям, защото Русия говори за война със Запада, говори за референдуми, които да поставят граници върху територии, които днес не са окупирани от руски войски, и защита на тези граници като суверенни руски граници. Това създава коренно различна обстановка за света“, коментира той.

За България изявлението на Путин е изключително голям риск, смята Шаламанов.

"Русия е съседна страна, много голяма, много агресивна, обявява мобилизация. Според мен този въпрос заслужава незабавно да бъде разгледан от Народното събрание, защото ние сме република с парламентарно управление. Като стриктно се спазва Конституцията. Има добри конституционалисти в България, има такива текстове. Ситуацията наистина е извънредна“, посочи той.

"Не всеки ден ядрена сила, член на Съвета за сигурност на ООН по време на годишната сесия на Общото събрание на Организацията, обявява мобилизация и говори за ликвидиране на неоцистки режим в съседна държава, говори за практически война със западния, свободен свят, част от който е България", подчерта Шаламанов.

"Този шантаж ще продължава. Както виждаме и в изказването на президента Путин, той едва ли не говори за ядрена заплаха от страна на Запада, желание Украйна да придобие ядрено оръжие и да бъде заплаха за суверенитета и съществуването на Русия. Всичко това е демагогия, пропаганда, което означава, че наистина ситуацията е безизходна за този режим. И той ще използва абсолютно всички инструменти, за да защити позициите си, като цената се плаща от украинските граждани ежедневно. А сега тази цена ще бъде пренесена и върху тези 300 000 мобилизирани руснаци и техните семейства. Защото нищо добро не ги чака, когато бъдат изпратени като агресори, когато бъдат смесени с руските войски, свързани с толкова военни престъпления“, заяви още бившият министър на отбраната.

Евелина БРАНИМИРОВА