Решение от задълбочаващата се политическа криза може да бъде постигнато само в разговор между политиците, които са избрани да ни представляват в парламента. Това каза Велизар Шаламанов – бивш министър на отбраната и народен представител, един от 100-те видни интелектуалци, подписали апел за обединение на евроатлантическите коалиции, в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Вероятността за формиране на кабинет според него не е малка, тъй като партиите все повече осъзнават, че натрупаните заради политическата криза проблеми стават все по-неотложни. Приемането на бюджета и промените в законодателството, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост са такива.  

По думите му, ГЕРБ и лидерът на партията Бойко Борисов показват сериозен ангажимент да бъдат положени усилия за формиране на кабинет. Той посочи, че ДПС също демонстрира готовност за участие в такъв.

"Дали това ще бъде пряко участие с коалиционно споразумение, или непряко участие, е въпрос на разговори между ГЕРБ и ДПС. Аз не изключвам ИТН да са преосмислили концепцията за изчегъртване на ГЕРБ и под една или друга форма да заявят подкрепа", прогнозира Шаламанов.  

Според него ГЕРБ не биха приели формална коалиция с БСП, тъй като те многократно са заявявали такава позиция.

"Дали биха постигнали неофициално споразумение така, че да внесат по същество правителство на малцинството, подкрепено от ДПС и ИТН, и да очакват подкрепа на отделни депутати от БСП, а защо не дори от "Възраждане" – да, това е възможен сценарий, но това не е правителство, което ще има висока степен на доверие и легитимност. То ще има за опозиция "Възраждане" и "Продължаваме промяната" – "Демократична България", коментира Шаламанов. 

Той посочи, че приоритети на първите две политически сили са сходни – членството на страната ни в "Шенген" и еврозоната, оказване на военна помощ на Украйна, приемане на бюджет. 

"Има и един приоритет, който не се вербализира много силно – това е въпросът за Стратегията за Черно море, която в момента е във финална фаза и в НАТО, и в Европейския съюз. Това е забавената почти 20 години модернизация на армията и на отбранителната индустрия, която ни лишава от правото да се възползваме от системата за колективна отбрана и на нашата военна индустрия, която вече всеки ден губи възможности да бъде печеливша в един много голям пазар, който ще се разраства", обясни бившият военен министър.  

По думите му в България се наблюдава процес на радикализация вече не само сред отдели групи от обществото, а и сред политическия елит: "Опитите и натискът върху България с дезинформация, пропаганда и различен тип хибридни атаки ще се засилва, а това подхранва допълнително радикализацията и обърква политиците, които нямат необходимата зрялост за трезва преценка. Ако не се справим с тази заплаха, ще продължи радикализацията и процесът на филтриране на устойчивите хора и изплуване на повърхността на хора, които са психологически по-лесно манипулируеми, което ще доведе наистина до необратими процеси в един момент", предупреди Шаламанов.

Ива Дойчинова

По темата говори директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов, който също е в списъка със 100-те човек, които призоваха двете първи сили в парламента да си протегнат ръка.