"Всичко започна с една публикация във вестник "Марица", където бяха публикувани имена на 52 деца загинали по време на антифашистката съпротива." Това каза Велислава Дърева, публицист в в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ по темата ще бъде ли изграден паметник-мемориал на децата, загинали по време на трагичните конфликти в България в годините 1923 - 1944.

"Във вестник "Дума" имахме една рубрика "Черно на бяло", където се публикуват документи. Публикувахме този материал, малко по-късно аз написах един публицистичен текст с идеята, че би било добре да има паметник на децата загинали периода 1923 - 1944 година. Истината е, че до появата на публикацията във вестник "Марица" ние не се сещахме за повече от десет деца", каза Дърева

"Изключително трудно е издирването на имената на тези деца, защото след 10-ти ноември бяха закрити и унищожени всички музей, които съществуваха за антифашистката съпротива, така изчезнаха много архиви, много документи, много артефакти, но за велико наше учудване се оказа, че все пак са оцелели такива архиви и започнахме от цялата страна да получаваме писма с информация", добави тя.

"Списъка, който започна от 52 деца изведнъж започна да расте. Понякога съвсем случайно изкачат имена например, търся нещо съвсем друго и се появява някакво паметниче в някаква гора и на това паметниче, има три имена на три момчета на 16 години, ученици убити 1923-та година".

Цоня СЪБЧЕВА