"Все още не съм член на ПП, но за да водя листа, не е задължително да съм член на партията. Членството ми зависи от гражданската формация, не е проблем да стана член, ако това е проектът, който ще се бори със статуквото, готов съм да стана член". Това заяви Радостин Василев, бивш министър на спорта от квотата на ИТН в кабинета "Петков" и настоящ депутат от ПП в ефира на NOVA NEWS.

"Още не са започнали официалните разговори между ДБ и ПП. Ще се обединяваме и с граждански организации, и с други проекти, защото търсим широк фронт" , каза Василев.

ПП търсят начин за обединение извън ДПС и ГЕРБ, за да могат да управляват, обясни той. За коалиция с "Възраждане" той заяви, че техният изказ на "контра" на всичко ще намали подкрепата за самата партия. За БСП каза, че е притеснен от последната среща на Левицата с Борисов.

"Няма да се подпиша в подписка за референдум за промяна формулата на управление. Този референдум освен неговата юридическа неаргументираност и опитите да се спечели политически дивидент с неговото прокарване и реално да не се проведе такъв референдум, вече няма наивни хора, които да се подведат", обясни депутатът.

"Начинът на формулиране е по-скоро търсене на възможност за последен път, може би, докато не се откаже този бизнес проект за черпене на чужд авторитет за напомпване на подкрепа на президента Румен Радев. Целта – хора, които харесват Радев да подкрепят ИТН. Мисля, че това няма да се случи", обясни Василев.

"Моето лично впечатление е, че между ИТН и президента Радев има определена синергия, както и с падане на правителството на Кирил Петков, така и с определени назначения в държавните органи на високи нива. Хора от ИТН им бе намерен "подслон" на държавната хранилка", каза Василев за инициативата за референдум от ИТН.

"Неуспешната им поредица от парламенти, трудното обяснение какво и защо се случва водят до такава теза, че парламентарната република е изчерпана. Аз не смятам, че е така, системата е затлачена от невъзможността да се формира мнозинство, което да не допусне статуквото във властта", каза Василев и допълни: "ако има нещо, което този парламент направи е, че ГЕРБ искат всички да са като тях в калта, за да изглеждат те по-малко мръсни".

"Всички възможности за колабориране между ПП и ГЕРБ са невъзможни още изначално и не можем дори да си мислим за такава колаборация, че е възможна, защото огромна част от хората, които са подкрепили и ПП го правят именно заради това, че тя е контрапункт на този модел на ГЕРБ. По-добре да не си говорим въобще с ГЕРБ. Бяхме склонни да подкрепяме политики. Ако ГЕРБ бяха в състояние да направят правителство, в което ПП да бъдат опозиция, щяхме да подкрепим много важни национални приоритети. Ако някой бе подкрепил декларацията на ПП, бяхме готови за кабинет на малцинството", обясни Василев.

За скандалите с Jamecorp и Nexo той каза: "Много интересно в последните месеци забелязвам желание, особено в някои представители на ГЕРБ да забравят онези скандали, онези шкафчета, онзи начин на поведение, характерен за години назад, принизяване на институциите, унижение от страна на премиера да станат част от дневния ред на ПП. Това са т.нар. "Борисовки". Окалянето е характерно за тези, които са перманентно в калта", каза депутатът от ПП. Той призова засегнатите да си потърсят правата в съда.

"Трябва да покажем, че има и друг начин на управление", обясни Радостин Василев.