Ако Мария Габриел се е почувствала засегната в качеството й на жена, мога да се извиня, но в качеството й на кандидат за министър-председател не. Смятам, че това, което направи тя е недопустимо, да обявиш състав на кабинет който не е съгласуван. Това заяви министъртът на финансите в оставка Асен Василев в bTV. 

"Тя го обяви с идеята, че този състав е съгласуван. Това какво поведение е - не е честно и към преговорния екип, и към гражданите", каза Василев относно определението си към нея, че е "красивото лице на мафията".

"Тя показа липса на лидерски качества, да запазиш хладнокръвие и да устоиш на напрежението. Мария Габриел не може да бъде министър-председател и не трябва да бъде. Шанс за преговори с първия мандат е невъзможен, трябва да гледаме напред към втортия мандат", посочи той.

"Не сме ставали от масата на преговорите. От ГЕРБ-СДС станаха. Не разбрахме откъде дойде цялото това бързане. Конституцията даваше цяла седмица. Това, което се случи с този първи мандат, не можех да повярвам. Такова нещо не се беше случвало. Мария Габриел ще го изтегли ли този кабинет? Според мен Мария Габриел не може и не трябва да бъде премиер на България“, подчерта Асен Василев.

"Вариантът Мария Габриел да е ротационен министър-председател е зачеркнат. По Конституция вторият мандат ще дойде при нас. В началото сме на абсолютно нови преговори“, уточни съпредседателят на ПП.

Според него втората политическа сила няма да подкрепи кандидатура на Бойко Борисов за премиер.

"Престои да видим" - така отговори Василев на въпроса дали е възможно Мария Габриел да бъде външен министър във втория проучвателен мандат.