В бюджета във Фонда за бедствия и аварии има средства. По предварителни оценки, които в момента получаваме, има 12 моста, които трябва да бъдат поправени, освен другите щети, за около 20-30 млн. лв. Това заяви министърът на финансите Асен Василев след извънредна среща в Народното събрание относно бедственото положение по Южното Черноморие, предаде репортер на "Фокус".

"В момента свободният ресурс е над 60 млн. лв. във фонда за бедствия и аварии. Когато са ясни щетите, се събира комисията в МВР и средствата се отпускат в авариен режим. Още миналата година възложихме на областните управители да проверят къде има непочистени речни корита. Предварителната информация, която са подали е за над 250 участъка. Трябва да мине през заснемане, проектиране и почистване на коритата", поясни Василев.

По думите на зам.-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев в момента тече процес по установяване на щетите от бедствието. "Комисията е в готовност и работи вече да разгледа всички данни с конкретни размери на щети - така че комисията да се събере, да разгледа всичко и да се поправят щетите. Държавата е направила необходимото да се осигури тази ресурс", уточни той.

Йордан Цонев, който е председател на Комисията по бюджет и финанси в НС заяви, че държавата ще възстанови всички щети, но хората няма как да бъдат върнати.