"Нека да е ясно, че продължаването на бюджета, който имаме след 1 октомври, не е един и същ с този бюджет за 2022 година. Първите 3 месеца беше продължен бюджетът от 2021 г., след това се прие бюджет за 2022 г., но той на практика изкара 3 месеца, а от първи юли той беше актуализиран и от 1 октомври бяха допълнително завишени разходите. Сега последните 3 месеца ние изпълняваме един план за разходите, който е далеч над приходите. Ако проектираме занапред този разход, се получава така, че през следващите 3 години трябва да теглим нов дълг по 16 млрд. лв. всяка година", каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в предаването "Това е България" по Радио "Фокус".

Той уточни, че разумното поведение е съкръщаване на разходите, а не тяхното увеличаване, защото идва криза. По думите му тежестта на кризата трябва да е разумно разпределена и държавата да не стига до фалит. Велев добави, че доходите са увеличени не според чергата, а в пъти повече, отколкото е инфлацията и приходите в бюджета.

"Пенсиите са високи спрямо заплатите на тези хора, които ги плащат тези пенсии, работейки. Не е честно да искаш от тези хора, които работят, да плащат дългове, за да се докараш пред избирателите и най-накрая да фалираш държавата", смята председателят на АИКБ.

"Ние не се борим за минимална работна заплата, ние се борим за високи доходи. На този, който му е малка минималната заплата, нека да работи за средна заплата, да работи на две места. Минималната работна заплата, както всички заплати, не е социална помощ, тя трябва да се изработва. Най-правилното решение за минималната работна заплата е тя да се договаря и да е различна за различните икономически дейности. Да се договаря между браншовите организации на същите тези синдикати и браншовите организации на работодателите", подчерта той.

"Разумно е решението на служебния кабинет да внесе удължителен закон. Не че той е хубав - той е разточителен и прокризисен. Но е такъв приет от парламент, предложен от правителство и докато се направи по-хубав бюджет от отговорно управление, трябва да се удължи този действащ бюджет. Битуват съмнения, че парламентът ще подходи напълно безотговорно и ще ни докара до фалит, гледайки напред към изборите и борейки се за народната любов. Ако не приеме такъв удължителен закон, а тръгне да прави нов закон за бюджета, тези подозрения ще се потвърдят. С един такъв бюджет, какъвто се задава, ако тръгнат да приемат нов бюджет, ние не можем да влезем в еврозоната, защото няма да отговаряме на критериите за инфлация, дефицит и дългосрочна лихва", изтъкна Велев.

Ева БРАНИМИРОВА