Ще стане ли минималната работна заплата 850 лева коментираха Васил Велев, Ваня Григорова и Владимир Сиркаров в ефира на NOVA.

Ако минималната работна заплата се увеличи на 850 лева, тя ще стане по-висока от средния осигурителен доход в страната, а много индустрии ще преминат в сивия сектор. От това се опасяват икономистите. 

“България е на първо място в целия ЕС по МРЗ, отнесена към БВП на глава от население. т.е за това, което ние произвеждаме, имаме най-високата МРЗ в целия ЕС", посочи Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България. “Ако това се приеме, МРЗ ще бъде по-висока от средния осигурителен доход. Има 5 области, където съотношението ще стане над 80% . т.е работиш или не - ще получаваш едно и също", допълни той. 

“Големият проблем у нас е, че имаме обща минимална работна заплата за цялата страна", смята икономистът Владимир Сиркаров. “На база индустрия има големи разлики. На регионален принцип - също има големи проблеми. Югозападният регион е с 2 пъти по-богат", посочи той. По думите му има риск от увеличение на сивия сектор в по-бедните райони в страната, както и от увеличение на безработицата. “Някакъв хибриден вариант ще е доста по-удачно", предложи Сиркаров. 

Икономистът от КТ “Подкрепа" - Ваня Григорова, обаче не е съгласна с предложението да има различни минимални работни заплати за различните региони.  

“Ако заплатата е по-висока трябва да се увеличи и обемът на работа. Диференцирането трябва да бъде по икономически дейности, както в Австрия и Италия", посочи Васил Велев.