Васил Велев, председател на АИКБ пред Илиана Беновска в "Беновска пита" по Радио К2“ на 10 септември 2022 г. за настояването на бизнеса да се продължат компенсациите за свръхвисоките цени на тока до 31 декември.

"Добър ден, но не знам дали е добър денят! Остават 20 дни до 30 септември! Това е един срок за бизнеса, не е ясно дали ще можете да продължите работа при неяснотата как ще си плащате тока, ако мога да го кажа просто!“, започна разговора Беновска.

Трябва да има яснота час по-скоро, затова бизнесът е изпратил отворено писмо до МС. Защото парламентът е гласувал програма за компенсиране на свръхвисоките цени, която трябва да продължи до 31-и декември. Но предишното правителство а гласувало програма само за първата част от този период, за третото тримесечие, а не за трето и четвърто. В момента не е сигурно, че законовата постановка ще бъде изпълнена.

В момента най-голям проблем е инфлацията и основна причина за нея са цените на енергоресурсите. Цената на електроенергията за текущото тримесечие е 750 лева. Преди година, година и половина цената е била 150 лева. Разликата е 600 за мегаватчас. При годишно потребление от 33 тераватчаса това е близо 20 милиарда разлика. 20 милиарда трябва да се плаща допълнително за електроенергия, ако не се компенсира този огромен скок. При газа прогнозата за следващия месец е около 250 лева, а преди година и половина е било 50 лева. При 32 тераватчаса годишно потребление това са 6,5 милиарда. При течните горива разликата е още 3,5 милиарда. Като съберем тези суми се получава 30 милиарда лева повече за енергия само за година и нещо разлика. "Какво е това число 30 милиарда? Ами това е половината от всички заплати, от всички пенсии за една година. Тоест половината от всички заплати и пенсии трябва да отиде само за заплащане на увеличението на цената на енергията!“, категоричен бе Велев.

Нали не искате да кажете, че ще уволните половината работници и на пенсионерите ще им се спрат пенсиите?

Досега такова нещо не се е случвало и традиционните решения, описани в учебниците, не помагат. Точно затова преди година доста европейски страни са взели мерки. Направили са програми за компенсиране, иззели са свръхпечалбите в енергийните компании и с тях са компенсирали потребителите. Водещата припомни, че ДПС са предложили подобно решение, подкрепено от бизнеса, но при ПП не е имало никакъв резултат. Велев отговори, че това у нас е направено частично само за БЕХ и то не със закон, а законът е позволил на МС да взима такива решение.

Васил Велев обясни, че ние имаме добра цена на микса на електроенергията. Цената на микса на производство на БЕХ е 180 лева за свободния пазар. Има количества, по-големи от потреблението. Таванът на цената е 250 лева. Тоест съвсем по възможностите на БЕХ е да финансира тази програма за компенсиране, която да задържа ръста на инфлацията и да прави цените конкурентни с тези на нашите съседи.

Може ли да обясните новината от вчера, че днес на българската независима енергийна борса цената на тока днес 791 лева без ДДС за мегаватчас? Като онзи ден борсата е затворила на 598 лева!

За целия месец август имаме средна цена 847 лева за мегаватчас. За юли е била 632 лева. За първите 10 дни на септември е малко над 800 лева.

Водещата подчерта, че разликата между споменатите два съседни дни е 30%.

Велев обясни, че има и друга особеност от последния ден, че цените от Франция през Германия, Австрия, Унгария, Румъния, България, Гърция са абсолютно еднакви. Това също не се случва често. Това е поради сбъркания дизайн на пазара на едро с електроенергия в ЕС. Това се признава вече от всички.

Кой има интерес от това? Тук специалистите изчисляват, че инфлацията при храните вече е над 24%!

Велев отговори, че не е нормално при такива екстремни ситуации като сегашната 10 пъти увеличение на цената на природния газ да води до 10 пъти увеличение цената на електроенергията, при условие, че малка част от нея се произвежда от газ. Това е просто поради сбъркан дизайн. Вече повечето държави са наясно, че трябва да има промяна на модела, но не знаят как. Затова държавите решават проблема поединично. Водещата припомни, че Антониу Гутериш също е призовал да се изземват свръхпечалбите на производителите.

Васил Велев отново подчерта, че има програма за компенсация за тока до 30 септември. Бизнесът настоява да се изпълни закона и да се осигури такава програма до 31-и декември. "И нещо повече, като се разписва бюджета да се превдиви такъв механизъм и за следващата година, защото дългосрочните договори са от този порядък – 800 лева за мегаватчас. При цена на микса 180 лева и сме осигурили битът да има ток 82 лева. Забелязвате ли разликата – 800 лева на борсата и 82 лева за бита!“, категоричен бе Велев.

Цената на газа.

Васил Велев обясни, че всъщност има и положителни новини, например "Булгаргаз“ вчера е внесъл предложение за намаляване цената на природния газ за октомври с 30%. Това е намаление с повече от 105 лева. Той продължи: "И да отбележим, че най-накрая започна да се изпълнява закона, защото от прецедент се превърна в норма да не се спазва закона и на десето число да няма прогоза за следващия месец! Нещо повече, за текущия месец се определяше в средата на месеца, тоест ние работим, но не знаем загуба ли произвеждаме, или работим с нормална рентабилност!“.

Водещата отбеляза, че все още не знаем дали това намаление ще се случи.

Наистина не знаем, то е и функция на пазара, но много големи изменения няма да настъпят, предвид на това, че се очаква и вече има достатъчно уверения, че ще стартира интерконектора от 1-ви октомври. Цената на азерския газ ще бъде ниска, тя е в пъти по-ниска от спот пазара. Освен това се е променил и начина на допълване на недостигащите количества. Велев подчерта, че "Булгаргаз“ са правил непрозрачни сделки, а начинът, по който функционира хъб "Балкан“, не е от най-добрите. Там могат да се сключват непрозрачни сделки при механизма "затваряне на първи участник“, вместо провеждане на аукциони, които да са оповестени достатъчно време предварително. Друга непрозрачна практика е изпращането на оферти само до няколко компании.

Водещата припомни, че в Брюксел европейските лидери не са се разбрали за таван на цената на газа. Велев отговори, че таван на цената на газа означава по-малко газ на пазара и по-високи цени!

Готовността на бизнеса за протести, ако не се реши въпросът с компенсациите за тока.



Но докога ще чакате? Всички казват – това е служебно правителство, какво да чакаме от тях, но ние не знаем дали ще има след тези избори нов кабинет! А вие краен срок 30-и септември за цената на тока за бизнеса!


Във възможностите на служебното правителство е да приеме програма за компенсиране на свръхвисоките цени за последното тримесечие. Няма кой друг да го направи. Този въпрос е бил поставен на първото заседание на кризисния щаб. Бизнесът има уверение, че програмата ще се изпълнява. Има отделни гласове, че трябва да се промени програмата, тоест не трябва да се компенсира на калпак, а само на тези, които са на загуба. Това е напълно грешна теза. Всъщност става дума не за помощи, а за компенсации, връщане на иззетото и то трябва да бъде върнато на всички, защото е надвзето от всички. А оттам нататък може да има още по-голям размер на компенсациите за електроинтензивната индустрия.

Хората трябва да разберат, че вие не искате някакви подаяния или специален жест, а това се отнася за оскъпяване на всичко, което ние получаваме от бизнеса.

Ако процесът не се управлява, накрая хората трябва да платят 30 милиарда повече за година. Заплатите на хората са 48 милиарда лева на година. Пенсиите са 12 милиарда за година. Тоест от тези 60 милиарда хората ще трябва да дадат половината за увеличението на цената на енергията, ако процесът не се управлява правилно.

Кога очаквате отговор от правителство?

Идната седмица се очаква да има ново заседание на кризисния щаб, на което да се обсъдят и други мерки.

Какво ще направи бизнесът, ако все пак няма решение? 

Не възнамеряваме да пречим на предизборните кампании, но в началото на октомври очевидно ще има много голям протест! Ние не можем да допуснем това.

Справедливо ли е този протест да засегне новата власт, която ще се формира след изборите?

Предишният парламент е взел решение, има законова разпоредба и тя трябва да се изпълни. Ако някой в следващия парламент се опитва да промени тази разпоредба за последното тримесечие – тогава бизнесът ще протестира. А сегашният служебен кабинет, който ще продължи да функционира и след изборите, трябва просто да изпълни закона. Председателят на АИКБ заяви: "Има и такъв проблем, понеже има и такива гласове – евтиният азерски газ да се използва за бита, а скъпия от борсата за индустрията, което е точно обратното на това, което е в света. В Европа статистиката е точно обратната, два пъти по-скъпа е цената за бита, отколкото за индустрията. При нас в момента е еднаква!“.

Така завърши разговорът между Васил Велев и Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“ на 10.09.2022 г.