Първи започнаха да затварят предприятията от химическата индустрия. Това заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на Индустриалния капитал в България (АИКБ), в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Това са предприятията, които потребяват големи количества природен газ, отбеляза той.

"Неохим“ вече затвори, плюс съкрати част от персонала. Следващите са в металургията. Вие си представете едно металургично предприятие, ако е плащало 500 000 за газ, сега трябва да плати 5 милиона за един месец. Стъкларската промишленост – там предприятията плащат от порядъка на 1 милион по-рано, сега трябва да платят 10 милиона. Откъде да ги вземат? Не могат да прехвърлят в цената тази огромна разлика. Керамиката, целулоза и хартия, оръжейни, хляб. Ами един голям хлебозавод потребява в порядъка на 100 000 лева по-рано, сега трябва да плати 1 милион. Какви 20% ДДС на хляба, като цената на газа е увеличена не 20%, а с 1000? 250 хиляди работни места така или иначе са застрашени. Това са предприятията, които потребяват големи количества природен газ. Плюс тези, които още толкова, използват природен газ за технологични нужди. Ще отрази това и безспорно на цените на парното и топлата вода. Те са сметнати сега с това увеличение от 40% при цена 120 лева за мегаватчас на природния газ, а тя цената е 300. Очевидно трябва да се направи от 1 октомври ново ценово решение на КЕВР. А за да е 40% увеличението при цена 120 лева, се използва и 1 милиард субсидии от Фонда за сигурност на електроенергийната система, където повече пари за субсидии няма“.

Цената на топлоенергията, на парното и топлата вода би следвало да се утрои, за да може да се покрият разходите на топлофикациите и те да не фалират, пресметна Васил Велев.

"За да не се утрои, трябва да се субсидира. А откъде пари – не е ясно. Защото за разлика от електроенергията тук тези пари изтичат по тръбата или по кораба. Аз пак повтарям, 2 средни работни заплати ние надплащаме за тази разлика в цената на природния газ“, допълни той.

Тази седмица работодателите ще поискан настойчиво свикване на кризисния щаб в енергетиката, за да се търсят решения, съобщи Велев.

"Защото какво беше оправданието, че няма заседание засега – че се събира информация за потреблението на газ от бизнеса, колко предприятия потребяват колко газ и т.н. Цялата тази информация е има в "Булгаргаз“. Цялата тази информация всеки месец се внася в КЕВР. Има от порядъка на 140 предприятия, големи предприятия, които са свързани директно към газопреносната мрежа, и още от порядъка на 25 газоразпределителни дружество и топлофикации, съответно пък газоразпределителните дружества са свързани по-малките и средни предприятия. Колко потребяват те месец по месец се знае, защото те го купуват, плащат, има статистика назад във времето, има текуща информация на база на сключени договори. Защо това трябва да се събира отново от работодателските организации да се бави това заседание на въпросния щаб?, попита председателят на АИКБ.

Евелина БРАНИМИРОВА