"След поредната атака на служебния министър на културата срещу Народен театър "Иван Вазов", неговия екип и автономия, взех своето решение. Възложих на юристи и те вече работят по моя жалба пред Комисията за защита от дискриминация за недопустимо поведение и действие", това написа в личния си профил във "Фейсбук" директорът на Народния театър Васил Василев.

Следващата седмица ще бъде образувано делото, става ясно от публикацията.

"За 118 г. над НТ "Иван Вазов нееднократно са правени опити за упражняване на политически натиск и винаги е било безуспешно. И днес няма да бъде по-различно", каза още Василев.

За Агенция "Фокус" Васил Василев каза, че решението си за завеждане на делото е взел след интервю на служебния министър на културата Велислав Минеков, който в електронна медия обвинява директора на Народния театър, че е "крайно зависим" и не може да освободи двете госпожи, защото "знаят много". 

Капката, която е преляла чашата и е катализирала решението на директора на НТ"Иван Вазов"  за завеждане на дело, са думите на Минеков : "Проблемът е в ръцете на самия директор. Кого ще освобождава, кого няма, крайно време е да вземе правилното решение, а не да се заиграва с артистите. Това са хора, които са изградили себе си с огромен труд и имат огромно признание - Захари Карабашлиев, Явор Гърдев, Александър Морфов. По-ценни ли са двете госпожички там от тези три имена", потвърди за Агенцията Васил Василев.