"Не мисля, че има някакви фронтове, някаква фронтова линия в Народния театър. Тече един изключително добър репетиционен период, предстоят ни страхотни премиери в Народен театър "Иван Вазов" и ако има някаква война, тази война не е в театъра, тази война е продиктувана от служебния министър Минеков (б.р. Велислав Минеков, служебен министър на културата). Не случайно в едно от своите интервюта той каза, че се води "война на разпад". Това каза за Агенция "Фокус" директорът на НТ "Иван Вазов" Васил Василев по повод очертаните противоположни страни на казуса "Александър Морфов-Велислава Кръстева" в НТ.

"В момента в Народния театър текат усилени репетиции, тази вечер имаме премиера на "Великденско вино" с режисьор Явор Гърдев, утре ни предстои премиерата на "Нора" с режисьор Тимофей Кулябин и успоредно на тях - "Хоро" с режисьор Василена Радева", каза директорът на театъра.

На въпроса как да разбираме факта, че Захари Карабашлиев, Явор Гърдев и Александър Морфов напуснаха НТ "Иван Вазов", Васил Василев отговори:  "Това са едни изключителни факти, които казвате, но аз по документи не съм запознат с тях. Единственият човек, който е напуснал, е Захари Карабашлиев, а другите факти откъде излизат и Вие откъде знаете, аз не мога да коментирам".

"Работим в две различни паралелни ситуации - в театъра в краткия период, в който го ръководя, се случват едни интересни постановки. Работят режисьори, които са световни имена. Какво се случва на "Стамболийски 17" (б.р на ул "Стамболийски №17 се намира Министерството на културата), аз не мога да коментирам. Там има друга паралелна реалност, има или няма познаване на закони. Опитва се да се прави някакво вмешателство, което аз лично не разбирам", така очерта ситуацията Васил Василев.

Той обърна внимание на зараждащ се проблем в Народния театър. "В момента се зараждат други проблеми в българската култура, в "Сценични изкуства". Към днешна дата имаме сериозни проблеми с бюджета, който все още не ни е предоставен от Министерството на културата, 5 месеца няма преизчисляване на базата на методиката на министъра на културата, нямаме яснота дали ще успеем да подсигурим работните заплати, защото това го решава нашият принципал, който все още не е защитил нашите бюджети", добави Василев.

На въпрос на Агенция "Фокус" дали все още Валислава Кръстева е ПР на Народния театър, директорът отговори: "Труден въпрос. Как да ви отговоря на този въпрос? В рамките на трудовото правоотношение всеки си работи в срока, за който е сключен договорът. Това са въпроси на битово ниво, които са извън функциите на директора на Народния театър".

Васил Василев подчерта, че като директор той отговаря за добрата творческа амосфера, както и за изпълнението на програмата, която е защитил, при кандидатстването си за позицията "директор" на НТ, но не би могъл да коментира слуховете, които се носят в публичното пространство и формата на натиск от страна на "Стамболийски №17".

По отношение на това дали ще има път назад за тези, които са напуснали или биха напуснали театъра покрай скандала, Васил Василев отговори, че трябва да се гледа реалността.

"Реалността е следната - в НТ "Иван Вазов" започна една тенденция на представления, на премиери. Само за седем месеца имаме осем премиери с трима световни режисьори. Това е хубавото нещо. Народният театър тръгва в една нова посока и с един нов облик", каза още той.

Росица ЛАХАНОВА