Няма виновен водач без да има виновна фирма – това е и в България, това е и навсякъде. Това коментира Васил Пиронков, председател на УС на Камарата на автобусните превозвачи, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“, по повод катастрофата на АМ "Тракия“.

"Вината е обща между ръководителите на дружеството и изпълнителя, водачът, който е изпълнил курса. Но не виждам как може с един водач да се изпълни този дълъг маршрут“, категоричен е Пиронков.

Според българското законодателство автобуси, които превозват деца не могат да пътуват в тъмните часове на деня, припомни той.

"Но то визира абсолютно българското законодателство, защото това беше предприето мерките след трагедията в Лим. Иначе в Европа си карат и през нощта независимо дали са деца или не. Тук само бих искал да допълня още нещо, че пак казвам, избягва се въпросът този шофьор къде му е началото на потегляне? Началото на потегляне, дали е изкарал почивката, необходима, която трябва да има – дневна, седмична почивка, или не е изкарал тази почивка? Откъде му е началото на потегляне на курса? Защото тук в момента без да имаме начало на курс, ние трудно можем да кажем – да, пътувал е 2 часа в нормите когато е станало събитието. А колко преди началото на този курс е пътувал не е известно“, посочи той.

Не може да има компромиси по отношения на транспортния бранш, които не са в защита на човешкия живот, подчерта превозвачът.

"Не може да продължи това по този начин и се надявам занапред, сега имаме отлична комуникация с новия министър на транспорта, първият работен ден, в който той постъпи на работа, покани всички транспортни компании да говорим за проблеми за транспорта, надявам се така да продължим и с Регионално министерство".

"Ако управляващите правят некоректен и непочтен бизнеса, как да очакваме предприемачите да бъдат различни – няма как да бъдат различни. Така е и в пътната инфраструктура, така е в движението по пътищата, така е и с глобите, които всички казваме: "Високи са“ – не, още по-високи трябва да станат. Защото българинът докато не му бръкнеш в джоба, той няма да разбере какво наистина трябва да спазва като правила“, заяви още Васил Пиронков.

Евелина БРАНИМИРОВА