Връчването на почетния знак "Златно перо“ в навечерието на 24 май е една оценка на гилдията на артистите, режисьори, музиканти и художници към своите колеги за приноса им към развитието на българското изкуство и култура. Това каза изпълнителният директор на "Кантус Фирмус“ АД и диригент Васил Димитров в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.  

На тържествена церемония на 23 май в Националния музикален театър ще бъдат връчени награди на 24 значими творци и артисти. Церемонията се провежда за 28-ми път. 

Развитието на културата за тези години според диригента е огромна. "Наистина виждаме, че културата се развива паралелно с това, което правим в другите сфери на живота и като една важна част от нас. Смятам, че все повече хората разбират значението на културата за изграждането на нацията като такава“, заяви Васил Димитров.  

Сред отличените тази година са поетът Александър Петров, музикантите Любо Киров и Владимир Ампов – Графа, продуцента Ефтим Милошев, режисьорите Станислав Тодоров – Роги и Павел Павлов, Плевенската филхармония, примабалерината на Софийска опера Марта Петкова, художникът Румен Гашаров, актьорите Владимир Михайлов и Владимир Люцканов, Пловдивска опера, пианистката и педагог Антонина Бонева, писателят Александър Секулов, цигуларката Лия Петрова. "Наградите се връчват от носители на "Златно перо“ през годините. За тези 28 години се създаде една академия "Златно перо“. Всички носители на "Златно перо“ е една армия от хора на изкуството и културата, които хем номинират кой да получи наградата, хем връчват сами на своите колеги "Златно перо“, обясни Васил Димитров.