"Успешният лидер знае къде се намира и къде иска да отиде, той умее да визионерства така, че да може предварително да анализира ситуацията, да прецени плюсовете и минусите". Това каза Ваня Къндова – бизнес консултант и ментор, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Важно е също те да умеят да бъдат гъвкави и адаптивни. И тук идва ролята на бизнес консултанта, който може да помогне на бизнес лидера да намери и организира неговото възможно най-ефикасно време. "За да може да управляваме ефективно това време, е необходима тази саморефлексия и познаване на самите нас кое, какво, кога и да го правим точно в този момент така, че да ни отнеме най-малко време“, поясни Къндова. 

Образованието и развитието на човек не приключва с училището. Истинското образование по думите й е това, което търсим и изследваме през целия си живот. "В училище имаме възпроизвеждане на знания. В живота, за да си успешен, едно от най-важните неща е да можеш да мислиш извън рамката, а пък точно на това учат в училище. Така че няма как да стане. И това е може би причината някои ученици, които са били с по-нисък успех в училище, след това успяват“, посочи Къндова.