Името на Мария Габриел ме изненада, но Бойко Борисов - не. Той обича да поставя жени на отговорни постове. Ходът му е много добре обмислен. Това е знак навън, с оглед на това, че България има важни стъпки, които да извърви - членство в еврозоната, Шенген, ПВУ. Това заяви журналистът Валерия Велева по БНТ.

Мария Габриел е диалогичен човек, но не се прие с ентусиазъм вътре в страната. Реакцията на политическите сили не е “уау". Борисов и Христос да предложи за премиер, реакцията на ПП-ДБ ще бъде същата, коментира Велева.

Според нея е много важно какво ще предложи Мария Габриел на останалите политически сили по време на срещите утре. “Дали ще успее да ги убеди в най-важните приоритети на България. Много е важно да разберем какъв ще е облика на това правителство", каза още тя.

Зад това правителство трябва да застанат реални депутатски гласове. Последните няколко седмици политическите сили се опитват да заобикалят думата “коалиция". Наречете го тогава “алианс". Българите и България имат нужда от правителство. То може да съществува, ако бъде подкрепено от БСП, ДПС и ИТН. Нека ГЕРБ не се страхуват, че ще обявят тази подкрепа. С ПП-ДБ няма да стане, посочи Валерия Велева.

Ако не се избере правителство с премиер Мария Габриел отиваме на избори. Вторият мандат няма кой да го подкрепи. Трети мандат е в сферата на фантазиите, че той ще има живот, допълни още Велева.

По думите й политическият разум ще надделее и ще имаме кабинет с премиер Мария Габриел.