"Изборите, които направихме, показаха хроничния дефект на нашата многопартийна демокрация от години, който се възпроизвежда, който няма как да бъде преодолян очевидно на сегашния етап. А именно става дума за следното: сравнително ниско участие на гражданите, с което вече като че ли политиците свикнаха, не се вълнуват. Не забелязвам много да се вълнуват от това колко гласове са получили от имащите право на глас български граждани. Въпросът е там да излезе сметката и да имат някакви народни представители в Народното събрание.  Ясно е чия е отговорността България днес да е в това положение. И сега партията, която стана символ на корупцията, иска отново доверието на гражданите да състави правителство. Това е нонсенс",  каза за "Фокус" Валери Жаблянов от "Левицата!" в коментар по темата какви избори направихме на 2-ри април и защо отново имаше ниска избирателна активност.

"Партиите предпочетоха да останат в същия си състав, със същите си на практика почти всички еднолични ръководители, вождистката партийна система продължава да се самовъзпроизвежда, като в същото време доверието на гражданите продължава да пада", допълни той като подчерта, че от "Левицата!" са искали да покажат едно от възможните решения на кризата на доверие на избирателите.

В отговор на въпроса защо българите не можаха да припознаят на тези избори нито една партия - нито от старите, нито от новите формации, Жаблянов каза: "Нашето общество не търси решение на създалата се, на възникналата ситуация в икономиката, в доходите, в инфлацията, в обедняването на населението, енергийната криза, която ни докараха тука през последните две години, растящата корупция. Лично за себе си мисля, че много хора, които участват в политиката, наблюдават политическия процес, едва ли могат да си отговорят на въпроса защо партия ГЕРБ, например, е победител в изборите. Тъй като е ясно чия е отговорността България днес да е в това положение".

"Мисля, че всеки, който е безпристрастен участник в политическия процес, спокойно може да отговори на кого е отговорността от последните години за днешното състояние на България – на партиите от десницата, на ГЕРБ, които управляваха последната година от правителството си в непрекъснати протести, на партиите от "Продължаваме Промяната", които сформираха една нескопосана коалиция, провалиха енергийната политика на България, създаваха криза в  международните отношения и във външната политика", допълни той.

Според него огромна вина за ситуацията имат и политиците вляво, поради невъзможността да осъществят консолидация върху основата на ясна, ляво ориентирана управленска програма на държавата и тук не става въпрос за его: "Тук става въпрос за много сериозни, дълбоки идейни различия вляво. Значи, първо, по дефиниция говоря, за по-голямата част от нас, от левицата, левицата е носител до голяма степен и отстоява гражданските права и свободи, носител на демократичния политически модел, на многопартийната функционираща система, на социалната демокрация в нейния най-широк смисъл като форма на обществено устройство и функциониране на икономиката. Това е левицата. А за съжаление ръководството на най-голямата партия в ляво доскоро  - БСП, то зави вдясно, загуби ориентация, влезе в една четворна коалиция, за която вече споменахме какъв беше резултатът от нейното управление, и склонно на всякакви компромиси в името на оцеляването на председателката на партията".

Пълния анализ на Валери Жаблянов може да чуете в звуковия файл или да прочетете в интервюто му за "Фокус".