"Никаква нова коалиция и подобни прегрупирания вляво няма да възстановят авторитета на левицата. Необходимо е качествено ново поведение в ляво, нова съдържателна платформа и ново политическо действие, механичното събиране на по-малки или по-големи партии няма да реши нито един въпрос. Необходимо ни е ляво обединение с амбицията да възстанови парламентарното присъствие на левицата в България, да възстанови присъствието на левицата в местната власт в очертаващите се в края на годината избори." Това каза за Агенция "Фокус" Валери Жаблянов - член на БСП и един от най-големите критици на управлението на Корнелия Нинова.

"То беше неизбежно, защото след последните парламентарни избори единствената, обявяваща се за партия в ляво парламентарна сила, БСП, има 25 мандата. Т.е. в българския парламент в момента има 215 представители на десницата. Това не е мнозинство, това е огромно присъствие на десните политически възгледи, на десните представи за развитието на България в парламентарния живот на страната. Това е в ущърб на голяма част от българските граждани, които имат леви политически убеждения, но по една или  друга причина. Т.е нямаше как левицата чрез различни нейни партии, представители, интелектуалци, свободни хора, които да изразят своите виждания, че не може да продължава така повече", така Валери Жаблянов коментира раздвижването в ляво и призива на социалистите за обединение.

От анализа му стана ясно, че след срещата и разговорите с представители на БСП и други леви партии, които се проведоха в НДК преди няколко дни, това, което не се изясни и някак си механично се подхожда към въпроса, е , че става дума за един сбор от партии и за някакъв нов тип коалиция.

"Това е един опит за реорганизация на левицата.  За друг тип коалиционно взаимодействие в ляво, за даване на възможност за участие в парламентарни и местни избори на представители на левицата, които в момента по една или друга причина са лишени от такава възможност, заради процесите, които протекоха вътре в БСП. Това са процеси на централизация, и груб авторитаризъм", каза Жаблянов.

Дали ще завърнат в партията бивши нейни членове, в отговор на призива на лидера на БСП Корнелия Нинова, Жаблянов каза: "Няма да коментирам изявленията на г-жа Нинова. Те носят същите белези, както на други политици - решават конюнктурни въпроси. Г-жа Нинова е отправила това изявление, само защото демонстрира някакво желание за комуникация в обществото.  Такова на практика няма. Това го доказва цялата досегашна политическа практика - на нея и на нейния екип, който на практика ръководи БСП. Този екип е достатъчно интровертен, затворен, потенциала за политика на г-жа Нинова е ясен - 25 мандата в народното събрание. Очевидно това може. По този път ще ерозира цялата левица, което не е от полза за българското общество и за българската държава".

В последните години БСП се движи в интровертен режим и това се отразява на резултатите от изборите, а в същото време партията е готова да се коалира с всеки във всеки един момент във всички страни, загубвайки своята идентичност и подкрепа след гражданството. Реконструкцията трябва да тръгне от други позиции - да се изгради отдолу, около автентични леви ценности, стана ясно от думите на Жаблянов.

"Всички трябва да преодолеят егото си. Самата БСП има вътре достатъчно членове, които осъзнават безперспективността на сегашното положение на БСП и няма как да не търсят пътища за излизане от ситуацията", допълни той.

"Оставката на г-жа Нинова е безпредметно да бъде обсъждана, тя няма такива намерения. Тази тема даже не е актуална. Тя няма намерение да подаде оставка в никакъв случай, при никакви обстоятелства, но не можем да допуснем да загине левицата в България", отговори Валери Жаблянов на въпроса кой ще управлява новото ляво, след като тя отказва да напусне поста.

"Всички участници бяха наясно че става въпрос за един процес. Как ще стане организационната формата, предстои да видим. Това е дело на стотици хора. Има движещи фигури, но няма изразени някакви амбиции да има еднолично управление, по примера на досегашните партийни проекти", допълни Жаблянов.

Росица ЛАХАНОВА