Започването на консултации от страна на президента Румен Радев с партиите, влезли в парламента, е едно много странно бързане. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" журналистът Валентина Войкова. Тя изрази мнение, че с това действие държавният глава показва няколко неща.

"Най-вероятно Румен Радев не иска да бъде съставено правителство, тъй като разбирателството между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е ходене по един много тънък лед. А едно такова бързане може да наруши този път", уточни журналистът.

По думите на Валентина Войкова може да се очаква в понеделник Радев да връчи мандат на ГЕРБ-СДС, но проблемът е, че те нямат готовност за постигане на истински консенсус за редовно правителство.

"И това е малко тревожно. Ще видим как ще реагират партиите. Но пък аз вярвам, че политиката е въпрос на компромис и въображение. Сега е времето двете най-големи партии в парламента да проявят голямо въображение, така че да се стигне до някакъв положителен резултат, а именно да имаме редовно правителство. И аз не изключвам варианта, в който ГЕРБ биха се съгласили редовното правителство да бъде съставено, т.е. не публично, но фактически биха се съгласили то да бъде с втория мандат", коментира още Войкова.

Тя добави, че политическият живот върви динамично, но въпреки това е убедена, че има вариант да бъде направено правителство."И двете партии показаха, че могат да правят компромиси, че може да се намери някаква форма на разбирателство, макар и много крехко.