Бившият вътрешен министър Валентин Радев смята, че само Путин знае защо България бе замесена във взривяването на Кримския мост, предава Bulgaria ON AIR.

"Трябва да проверим това и да сме внимателни след изказването на човек, който лично води и разпорежда война в Европа. Трябва да си изясним има ли причина да се притесняваме, че е минал някакъв камион. Никой не иска нищо официално от България. Тази българска следа е много измислена", коментира той.

Той допусна, че е възможно Русия да е инсценирала взрива на камиона на моста. По думите му това не е обикновен мост - той е охраняван повече от всеки друг мост. 

"Това е брошка на ревера на Путин. Камионът влиза и съвпада случайно с цистерна, тя не вози въглища, а нефтопродукти, но няма кратер. Тук има някаква спекулация, че България е забъркана", поясни Валентин Радев.

Според него отдавна изпращаме оръжие на Украйна, но "по грешния начин". По думите е важно официално да се гласува изпращането на оръжие и боеприпаси на Украйна.

"Дрехи и обувки им трябват, но те искат оръжия. Най-много им трябват боеприпаси. C-300 защитават наши стратегически обекти, това не можем да дадем. Но произвеждаме Калашников и много боеприпаси. Тях да им дадем, това е достатъчно. И други държави дават отбранителни средства, НАТО е отбранителен съюз. А ние даваме дрехи и обувки", каза още бившият вътрешен министър.

Радев е на мнение, че войната отива към изтощение: Ако Западът продължава да подкрепя Украйна, очевидно това ще е Руската федерация.

Той се надява, че няма да се стигне дотам, ако Путин е поставен в ъгъла и е заплашено неговото физическо оцеляване, да посегне към ядреното оръжие.

"Сигурен съм, че той е заплашен: Не прави това, защото ние ще направим еди-какво си. Това се знае някъде, не е нужно широката общественост да го знае. Дано войната да минава към изтощаване и политически преговори", завърши Валентин Радев.