Ако управляващите не ни чуят за увеличението на заплатите, полицейските служители ще бъдат принудени да радикализират действията си. Това заяви Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Всички срокове изтекоха. Ние за това говорим още от пролетта – че така или иначе, ако не бъдат чути, не бъдат разбрани исканията ни и не получат адекватен отговор, ние ще бъдем принудени да радикализираме действията си. Това вече не зависи от нас, това също е в ръцете на управляващите“, предупреди той.

Възможно е да се стигне и до блокиране на пътни артерии, и то не само в София, заяви Валентин Попов.

"За мен лично, а и не само за мен, за двете организации, които в момента протестират – Синдикалната организация на служителите в МВР и Синдиката на служителите на затворите в България, блокиране на пътни артерии е доста радикална форма на протест. Но ако бъдем принудени, ще я използваме. Има и други. Не трябва да пропускаме нещо много важно – че по-голямата част от хората, които в момента са в Народното събрание на Република България, са използвали тези форми на протест, не виждам някаква причина държавни служители също да не ги използват“, допълни Попов.

Да говорим за съкращения в МВР е лудост, заяви още синдикалният лидер.

"Никога, доколкото поне на нас ни е известно, не са били предвиждани съкращения в МВР. За всичко, което сме разговаряли и с министъра, и с премиера, и с вицепремиера, не е ставало дума за съкращение на персонал. И веднага ще ви кажа, да говорим за съкращения в МВР, за съкращения на щатове в МВР е лудост. В момента една от причините МВР да не може да си свърши работата, така, както я очакват от него хората и обществото като цяло, е точно това – че не му достигат хора. Така че дайте да не говорим за съкращения. Беше погрешно интерпретирана една теза, че трябва да бъдат отстранени работещите в МВР служители, които са упражнили правото си на пенсия. За тях ставаше дума, те към момента са някъде около 5000. Тези от тях, които работят по Закона за МВР, само на това основание в момента не могат да бъдат отстранени, доколкото не го позволява същият този закон“, уточни Валентин Попов.

Евелина БРАНИМИРОВА