Това е дълга борба, която се водеше дълги години, за да може в АЕЦ "Козлодуй“ да се получи диверсификация, защото това е изискване по "Евроатом“ – договора, който сме подписали, от една страна. И от втора страна, във връзка с това споразумение трябваше да се получи лицензирано гориво, което да е лицензирано от нашия регулатор, което да е съвместимо с руското гориво, защото то няма как да бъде презаредено на нула." Така коментира договора между АЕЦ "Козлодуй“ и "Уестингхаус Електрик Швеция АВ“ Валентин Николов, бивш председател на борда на директорите на атомната централа и на Българския енергиен холдинг в предаването "Това е България" на Радио "Фокус".

"Уестингхаус“ още от 2010 г., даже 2009 г. се опитва да направи аналог на руското гориво така, че да може да диверсифицира руското гориво, защото от друга страна руснаците отдавна доставят в САЩ именно руско гориво, така че в САЩ могат да експлоатират руско гориво", заяви Николов.

На въпрос дали е гарантирано, че "Фраматом“ няма да работи с руско гориво след 2024 година, Николов каза, че има записано решение на Народното събрание, че не могат да се използват нито руски технологии, нито руски компоненти и няма как изпълнителната власт да пренебрегне това.

"Идеята беше преди единият блок да работи с гориво на "Уестингхаус“, а другият блок да работи с руско гориво на ТВЕЛ, които са и производители на реакторите, но войната вече логистично затрудни, а и не само – чисто морално вече, знаете, че Европа търси абсолютно други източници, освен руски, поради факта, че Русия нападна Украйна", каза в заключение той.

Цоня СЪБЧЕВА