"Газпром" калкулира по договора всички невзети количества, там има клауза "взимаш или плащаш" и понеже ние не сме го взели, те претендират, че ние трябва да си платим количеството независимо, че не сме го взели". Това каза за обзорното предаване "Това е България“ на "Фокус“ Валентин Николов, бивш изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг и АЕЦ "Козлодуй" в отговор на въпроса защо "Газпром“ има финансови претенции към страната ни, а не е обратното? 

"Въпроса е такъв, че ние претендираме затова, че те не са изрядни по договора и всъщност ние, като сме искали да платим в долари, както е в договора те са отказали и са поискали плащане по друг начин, тоест в рубли. Ние обаче не сме предявили иск към тях, не сме поискали компенсации", заяви Николов.

"По принцип в договора има клауза за форсмажор, тази клауза е доста разтегливо понятие и те ще се основат или на тази клауза или на това, че ние не сме си заявили капацитета в "Балкански поток", допълни той.

"90 процента от тръбата на "Балкански поток" взеха "Газпром", а другите 10 "МЕТ Енерджи" и поради тази причина "Булгаргаз" нямаха капацитет и ползваха капацитета на "Газпром".

Цоня СЪБЧЕВА