Очакваме от хидрогеолози и специалисти да направят сериозен оглед и да подскажат мерки, с които ние да преодолеем тази водна криза. Това коментира зам.-кметът на гр. Своге инж. Валентин Михайлов в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. По думите му в момента се работи заедно и успоредно с държавата, ако може по някакъв начин да се отстранят причините и да набележат спешни и адекватни мерки за решаване на въпроса.

Той обясни, че проблема е невъзможно да се види с просто око, защото това е "една голяма пещерна система от 200 км подземна, в която има много галерии и много преходи, но в крайна сметка това е един водосборен район и този водосборен район излиза през извора "Пещта“ и оттук тръгва водохващането за Своге“.

Зам.-кметът разказа, че през 80-те години на миналия век отново е имало подобен случай, при който водата е изчезнала за 72 часа. Това обаче се случило поради разместването на земни пластове.

Намалението на водата е 5 пъти и е осезателно, подчерта Михайлов.

"Ние поискахме помощ и от хидрогеолози, специалисти, изявени имена, които да дойдат и да направят сериозен оглед, тоест, те да подскажат мерки, с които ние да преодолеем тази криза. И всичко това ще продължи – това е единственият водоизточник. Аз много пъти го казвам това: това е единственият сериозен водоизточник със 130 л в секунда, който захранва Искрец, Своге, Церово. В момента ние имаме, сложили сме уред, който измерва количеството вода – около 30 л в секунда в момента отива в Своге, а ни трябва 130 л.“, уточни инж. Михайлов.

В Своге има открити 15 пункта и две водоноски. Изготвен е и график за това къде, как и кога ще се раздава вода за гражданите.



Евелина Бранимирова