В дните на Националната библиотечна седмица оценяваме изключителната роля, която играят библиотеките за нашето развитие като мислещи хора. Това коментира в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“ главният редактор на сайта "Детски книги“, председател на фондация "Детски книги“ и създател на кампанията за награда за най-добра детска книга "Бисерче вълшебно“ Вал Стоева.

"Библиотекарите са нашите най-ценни помощници в разпространение на информацията за новите книги, които помагат на децата от една страна да започнат да четат, да имат интерес към тази дейност, и след това да трупат знания и умения, които са им необходими за справяне с живота. Библиотекарите не само могат да препоръчват хубави книги, но всъщност те помагат и на онези, които не са открили удоволствието от четенето, да могат да се справят с извличането и с търсенето на информация.“

12-то издание на кампанията за националната награда "Бисерче вълшебно“ за най-добра детска книга приключи преди броени дни, разказа организаторът и допълни, че журито на тази награда са само и единствено децата от 3 до 16-годишна възраст. Целта на Фондация "Детски книги“ – организатор на инициативата, е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на децата.

"Закрихме кампанията, като гласуването започна през февруари и приключи на 11 май неслучайно в Деня на Светите братя Кирил и Методий и професионалния празник на библиотекарите,“ разказа Вал Стоева и обясни още, че са получили над 370 формуляра за колективен вот на децата, но резултатите все още се обработват и ще станат известни на 22 май. По думите й в кампанията голяма роля играят учителите и библиотекарите, които изготвят и попълват въпросните формуляри, и без които нито една кампания за популяризиране на четенето не би била възможна.

Една от целите на кампанията е да се поставят децата в активната позиция да четат, което е нелека задача, смята организаторът, тъй като в кампанията за награда "Бисерче вълшебно“ има дълги и кратки списъци с номинирани заглавия, като в дългия списък на 12-то издание книжните заглавия са били 141, от които над 200 деца са избирали книгите, които да влязат в краткия списък, които пък са над 80.

"Целта на кампанията е да имаме реални резултати от цялата страна какви са нагласите, интересите и уменията на децата в четенето, и то четенето като сложна когнитивна дейност. Точно затова работим с нови заглавия на публикувани книги, първи издания, които не са познати на възрастните, за да не могат те да повлияят в избора на децата,“ обясни тя и добави, че тук ролята на възрастните е да дадат достъп до новите книги, като обновяват фондовете на библиотеките, организират по места различни събития, за да могат да си съберат пари да си купят книги, което пък спомага за създаването на много силни местни общности, свързани посредством книгите и четенето.

Връзката между детето и родителя, също както и авторитетът на учителите и библиотекарите, е съхранена много по-силно в региони на страната отколкото в столицата. "В по-малките населени места, в които няма например книжарници с нови книги, гостуването на писатели и хора, свързани с културата, изкуствата, но и с науката, предизвиква огромен фурор.“

Според Вал Стоева трябва да има държавно финансиране, за да могат дейците на културата достойно да живеят от труда си, както и от друга страна институциите, като училищата, библиотеки и други да могат да канят творците да правят представяне на своите произведения. "Защото ние без културата и без съхранение на културните ценности и богатства, с които разполагаме, сме за никъде,“ категорична е тя.