Началникът на ВВМУ "Н.Й. Вапцаров" проф. д.в.н. Боян Медникаров и Община Видин представиха пред видинските младежи  висшето военноморско училище и морската идея, информират от община Видин.

"Изключително сме щастливи, че през последните години имаме и курсанти, и студенти от Община Видин", сподели проф.Медникаров и благодари на кмета на Общината д-р Цветан Ценков за поканата да посетят града.

Началникът на ВВМУ представи специалностите, по които се осъществява прием. В момента във Висшето училище се обучават над 3200 младежи. Близо 280 са курсантите в предлаганите военни специалности: "Корабоводене", "Корабни машини и механизми",  "Военноморски комуникационни и радиотехнически системи", "Кибероперации", "Мехатроника", "Военноморска логистика".

Училището провежда съвместно с Военномедицинската академия-София и Медицинския университет-Варна обучението на лекари за въоръжените сили.

През тази учебна година е осъществен прием на втория випуск военни медицински сестри. ВВМУ "Н.Й. Вапцаров“ предлага и редица граждански специалности, сред които "Корабоводене", "Корабоплаване", "Речно корабоплаване", "Мениджмънт на водния транспорт", "Мениджмънт на пасажерски кораби", "Информационни и комуникационни технологии", "Киберсигурност", "Национална и регионална морска сигурност", "Интелигентни системи в транспорта" (Мехатроника) и др.

Посещението започна с церемония пред паметната плоча на капитан-лейтенант Кирил Минков, флотски герой от Балканската и от Първата световна война, служил като командир на минна рота на Черноморския флот, загинал на 26 септември 1916 г. по време на бойно миночистене в Батовския залив край Варна.

"Нашата цел е да помогнем повече млади хора да преоткрият военната професия, както и да подпомогнем завършващите средното си образование ученици при избора им къде да продължат своето обучение", каза заместник-кметът на Видин и припомни, че в последните години Община Видин съдейства при организирането на националната кампания "Бъди войник".