ВМРО организира в неделя, 30 октомври, протест срещу откриването на Македонски културен център "Никола Вапцаров" в Благоевград, информират от централата на партията.

"Ние от ВМРО категорично се противопоставяме на създаването на средище на антибългаризма в страната ни, както и на опитите за прокарване на сепаратизъм на територията на България. Използването на името на Никола Йонков Вапцаров и натрапването на чуждо национално самосъзнание е абсолютно недопустимо и е категорична провокация към българската държава и българските граждани. В Конституцията на Република България изрично е записано, че държавата ни е еднонационална. Ние разбираме, че последната година и половина върховенството на закона се чете както дявола Евангелието от т.нар. представители на "промяната“, но това вече е прекалено!". Това е позицията на ВМРО по повод откриването на Македонски културен център в Благоевград, се казва в прессъобщението.



"Предстоящото откриване на Македонски културен клуб в Благоевград, за което до преди дни нямаше никаква официална информация, а от българските власти няма и до момента, започва да поражда редица съмнения относно истинската му дейност. Бъдещият културен център се обявява за защита на правата на македонците в България и по света, а клубът носи името на Никола Вапцаров, който е обявен от инициаторите за македонец. Освен това на откриването на Македонския клуб в Благоевград ще пристигнат отявлени представители на антибългарски партии, които всекидневно изливат лъжи и омраза срещу България и те ще бъдат допуснати в центъра на града. Липсата на реакция от страна на българската държава говори само и единствено за политическо безхаберие към готвената провокация от страна на сръбските марионетки на Скопие", се казва още в информацията от централата на ВМРО.