Около няколко основни пункта в курса към изборите на 2 април се обединиха членовете на Организационния съвет на ВМРО. Сред приоритетите за ново консервативно обединение са и справянето с демографската катастрофа, пълзящата циганизация, категоричната забрана за джендър политики в българските училища и детски градини, защита и развитие на ядрената енергетика, отстояване на националноотговорна позиция по отношение на РС Македония, нова Конституция и промяна на модела на управление към президентска република, запазване на българския лев до достигане на средния за ЕС стандарт на живот в България, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Ето целия текст към позицията:

Това са част от основните политики, които ВМРО е отстоявала назад във времето и ще продължава да отстоява. Членовете на Организационния съвет са категорични, че за излизане от патовата ситуация в държава на първо място е нужно обединението на патриотичните консервативни сили. Само това може да влее здрав разум в българския политически живот и даде надежда на българския народ за нормално съществуване в трудните времена, белязани от каскади от кризи. Именно поради тази причина на заседанието беше гласуван и мандат на Националния изпълнителен комитет да проведе нужните разговори с оглед предстоящите избори.

Прилагаме и пълния текст на декларацията, гласувана от Организационния съвет на ВМРО:

ВМРО - Българско национално движение определя последните две години като апотеоз на нихилизма, безотговорността, политическата омраза и националното разделение, което в крайна сметка води до разруха на държавността. През това време ние не спряхме да предупреждаваме, че вкопчени в битки на егото хора и институции ескалират напрежението, противопоставят в лична полза различни групи в обществото и този път води само към упадък и липса на перспектива за страната. Днес срамните резултати са налице: имаме политически сили, които отказват да оправдаят вота на избирателите си и в надцакване с опонентите за някой мандат повече хвърлят държавата в хаоса на поредни избори.

Осъзнавайки отговорността си като най-старата патриотична Организация в България, доказала верността си към националните идеали, традициите и християнските ценности, ВМРО заявява своята готовност да започне работа за обединение на формациите от патриотичния и консервативен спектър. Без подобно обединение е напълно възможно в следващия парламент да не намери място нито една партия, поставяща на първо място националния интерес. За сметка на това ще продължи победоносният поход на ляво-либералите, слугуващи на чужди идеологии и геополитически интереси. Затова е необходимо такова обединение - ценностно, базирано на общи приоритети и решения по най-важните за България проблеми:

1. Националното разединение и политическата омраза са първи сред тях. България има нужда от национално помирение и единство, за да гарантира развитие и благополучие на гражданите си. Политическото противопоставяне е нужно само на мимолетни политически актьори, лишени от чувство за държавност, които без него не биха имали основание за съществуването си. Издигане на авторитета на институциите и укрепване на българската държавност е основна цел на ВМРО.

2. Опитите за подмяна на националните, семейни и християнски ценности, върху които е изградено обществото ни, от една радикална неолиберална доктрина, чиито представители с болшевишки плам налагат тезите си, преследват опоненти и инакомислещи и поставят под съмнение самия смисъл на думата "демокрация“ са друга основна заплаха пред България. ВМРО противодейства решително на тази тенденция чрез отхвърлянето на Истанбулската конвенция и нейните метастази в българското законодателство и ще продължи да отстоява нормалността. Образованието, културата и медийната политика са наш приоритет с оглед формирането на мироглед, верен на българската национална традиция, опазване на българското семейство и психическото здраве на младото поколение.

3. Демографската катастрофа е проблем, към който ВМРО от две десетилетия се опитва да привлече общественото внимание. Българите продължаваме да бъдем най-бързо изчезващата нация в света и са необходими бързи, комплексни и адекватни мерки. Подкрепа на грамотната раждаемост, активни просемейни политики и програми за завръщане на нашите сънародници от чужбина са част от спешните мерки, които трябва да се предприемат. Имаме и други готови решения насочени към преодоляване на регионалните дисбаланси, повишаване размера на данъчните облекчения за деца, премахване на ДДС при закупуване на жилищен имот от младо семейство, насърчаване на земеделието като семеен бизнес и т.н.

4. Проблемът с пълзящата циганизация на страната също дълго време се прикрива заради политическата коректност. Считаме за неотложно приемането на Концепцията за интеграция на маргинализираните цигански общности чрез приучаването им към труд, образование и законопослушание, която ВМРО внесе в Министерски съвет в началото на 2019 г. Иначе бумът на маргинална раждаемост, почиваща върху източване на социалните фондове и генерираща криминален произвол, скоро ще застраши гражданския мир в страната. За да се спре политическия флирт с маргиналите, избирателното право трябва да бъде обвързано с конституционното задължение за образование и владеене на български език. Лица без основно образование да могат да гласуват само след полагане на изпит, доказващ владеене на български.

5. Необходима е твърдост в отстояването на националния ни интерес в междудържавните отношения. Никакъв компромис с историческата истина за българския произход на населението в Македония! Подкрепа за тази страна за членство в ЕС - само когато се откаже от антибългарския македонизъм, издигнат днес в държавна идеология и възпитаван чрез образователната система. Не на Турция и радикалния ислям в ЕС. Твърдо противодействие на намесата на чужди държави в българския изборен процес. България да се превърне в активен фактор за противодействие на насажданата чрез брюкселската бюрокрация джендър идеология. Еманципиран и добронамерен делови подход с "великите сили“.

6. Необходими са спешни мерки за подкрепа на бизнеса и на обикновените хора в кризисната обстановка след ковидната епидемията и войната. Поощряване на малкия и среден бизнес чрез пакет от мерки за преодоляване както на последиците от икономическата криза, така и като цялостна програма за насърчаване на инвестициите, на иновациите и т.н. Противодействие на институционална корупция и административния произвол. Приемане на Закона за частния фалит, който ще гарантира на добросъвестните длъжници втори шанс за нормален и достоен живот. Намаляване на законовоопределената наказателна лихва до поносим размер като функция на ОЛП. Недопустимо е при почти нулевите му нива тя да е 10 пункта над него. Премахване на възможността банките да искат заповед за изпълнение по чл. 417 от ГПК без да докажат вземането си. Преустановяване на дейността на т.нар. "колекторски фирми“ по отношение на потребителски дългове. Ще започнем дебата за прекратяване на дейността на частните съдебни изпълнители, като съдебното изпълнение да бъде поверено само на държавните съдебни изпълнители към съответните съдилища.

7. За нас от ВМРО е нужна радикална промяна, за да може България да излезе от блатото на застоя! Нужна е нова Конституция, която да промени правилата, защото смяната на личности и политически проекти в управлението не дава резултат. Нужна е ясна отговорност от всеки носител на власт - от президента до чиновника или съдията. Президентска република - т.е. пряк и мажоритарен избор на изпълнителната власт, а не на депутати и партии. Следва да се намали броят на депутатите съответно на намалялото от 1990 г. население и да се въведе механизъм за отзоваването им от гражданите. Въвеждане на регионално самоуправление, разширяване на правомощията на общините и финансова децентрализация. Това са част от идеите ни за нова Конституция, която трябва ясно да обяви България за еднонационална държава, без еднополови бракове и свободна от джендър пропаганда.

На база на тези виждания ВМРО обявява, че е готова за диалог с всяка партия или обществена организация, която ги припознава и е готова да подкрепи нашите усилия за градивна промяна в България с цел благоденствието на българския народ и отстояване изконните му духовни устои.