Преди 2 години казах, че "спорът" между България и Македония не е за миналото, а за бъдещето. Аргументите ми тогава бяха, че такава РСМ в Европейския съюз, без да загърби Титовия македонизъм и югоносталгизъм, ще е сериозен източник за нестабилност на Балканите и в частност ще предизвиква постоянно напрежение в отношенията с България. Тези думи бяха по повод промяната в позицията на България по отношение членството на страната в ЕС. Дотогава тя беше кристално ясна и засвидетелствана в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, приет с единодушие от българския парламент на 27.07.2017 година и в Рамковата позиция на Народното събрание от 09.10.2019 година. Правителството на Кирил Петков и парламентарното мнозинство от ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС се отказа от утвърдената българска външнополитическа линия и прие тезата, че България не трябва да е пречка пред Македония, че трябва да загърби миналото в името на общоевропейското ни бъдеще.

Това заявява в позиция заместник-председателят на ВМРО Красимир Богданов, цитиран от партийния пресцентър.

Той е категоричен, че сега берем плодовете на тази иначе удобна и сервилна политика към европейските ни партньори, но по същество антинационална и антибългарска. "Пропукването“ в отстояваната позиция е използвана умело от политическите фактори в РСМ. Българските власти бездействаха при посегателствата и побоищата над наши сънародници и техните клубове. Оставиха без последствие обявяването извън закона и закриването на българските организации в РСМ. Да не говорим за речта на омразата към всичко българско, която в Скопие е ежедневие.

През последните дни сме свидетели на ескалация от нови провокативни изказвания на македонски политици. Президентът Пендаровски заяви в реч, че България трябва да впише в конституцията си македонското малцинство, което "с десетилетия е малтретирано, минимум 70-80 години, преминали са през страшни мъчения и голготи…“. Не остана по-назад лидерът на най-голямата опозиционна партия Християн Мицкоски. "Такава, каквато е, конституцията на Северна Македония гарантира правата на всички етнически общности в страната, включително на няколкостотин граждани, които са част от българската общност, но за съжаление хиляди, бих казал десетки хиляди македонски граждани (в България) дори не могат да регистрират неправителствена организация“, заяви Мицкоски и призова европейските лидери да изпратят България "да пие кафе“, когато се решава въпросът за еврочленството на РС Македония, изброява Богданов.

Призоваваме българските власти – Министерски съвет и Външно министерство (те макар и в оставка имат своите задължения към българските граждани и държавните интереси) да реагират подобаващо. Според нас от ВМРО дежурните обяснения, давани от нашите политици, че това са предизборни изказвания и едва ли не не трябва да им се обръща внимание, е бягане от отговорност и проява на слабост, която ще задълбочава проблемите със съседната страна. Вярно, че в РСМ предстоят парламентарни и президентски избори, но тези изказвания и прояви са перманентни, а не само предизборни. Откровената отстъпчивост на българската страна в отношенията с РСМ само в името на геополитически цели, а не в интерес на нашите сънародници и достойнството на България, даде силен импулс на македонизма. Той е в настъпление и липсата на силна власт в страната и респективно силна външна политика ще насърчава още повече антибългарските действия в РС Македония, апелира заместник-председателят на ВМРО и продължава:

Напротив, България е длъжна да каже истината на Европа и света и да постави няколко въпроса.

Готов ли е ЕС да приеме държава, която не спазва междудържавните договори?

Македония едностранно денонсира Договора за приятелство и добросъседство, като блокира работата на съвместната историческа комисия. При това с политически, а не с научни аргументи. Отказа се от постигнати вече резултати.

Готов ли е ЕС да приеме държава, която не спазва правата на малцинствата и използва език на омразата?

Определението за българите като "татари“ и "фашисти“ е най-малкият проблем. По-страшни са примерите с десетки хора, преследвани, уволнявани от работа, пребивани от безотговорни фактори, само заради изразената си българска принадлежност.

Готов ли е ЕС да приеме нереформирана държава, която все още изповядва тезите на Коминтерна за народностите и историята?

Редно е на този въпрос европейците да дадат еднозначен отговор. Иначе общият ни европейски дом ще заприличва все повече на Съветския съюз. Каква мислите ще е работата на македонските "политичари“ в европейските институции? Съдейки от досегашните методи, целта ще е да "воюват“ срещу всичко българско, да създават конфликти със съседите си и Балканите да продължават да бъдат зона на нестабилност, категоричен е Красимир Богданов.