България ще бъде домакин на 25-ия юбилеен Конгрес на Балканския военномедицински комитет (БВМК). Форумът ще се проведе в периода от 28-31 май 2023 г., след четиригодишна пауза заради пандемичната обстановка.

Почетен президент на юбилейния конгрес ще бъде началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н.

БВМК е първият мост на българските военни медици към евроатлантическите структури, създаден преди 28 години по инициатива на България, Гърция, Румъния и Турция. По-късно се присъединяват Албания и Сърбия, коментира полк. доц. Димо Димов – заместник-началник на ВМА и настоящ президент на БВМК.

Провеждането на ежегодни конгреси датира от 1995 г, като всяка страна последователно е домакин и излъчва президент на конгреса.

Основните теми на 25-ия конгрес са свързани с научните постижения в областта на травма мениджмънт, военна медицина, медицина на бедствените ситуации, спешна медицина, хирургия, ортопедия, инфекциозни болести, вътрешни болести, психиатрия, психология и здравни грижи, фундаментална наука, клинични изследвания, образование.

Сред акцентите на дискусиите ще бъде и ефективното взаимодействие между военното и цивилното здравеопазване при кризисни ситуации.

Във форума ще участват над 200 делегати от шестте страни-членки на комитета: Албания, България, Гърция, Румъния, Сърбия и Турция.