Първи сигнали срещу главния прокурор Иван Гешев след влизането в сила новия механизъм за разследване на Обвинител номер едно и неговите заместници. За тях съобщиха от Върховния касационен съд (ВКС), откъдето уточняват, че сигналите са постъпили в Наказателната колегия на съда с придружително писмо от прокурор в Софийската градска прокуратура, предава БНР.

Сигналоподателите са представени само с малко име и инициал за фамилията. Доста оскъдна е и информацията за съдържанието на сигналите.

Жалба срещу главния прокурор е постъпила от Здравко С, Радослав П. - за тази се уточнява, че е за действие и бездействие на главния прокурор, както и от Фаик Х., който твърди за извършено от Иван Гешев престъпление от общ характер.

На 9 юни са постъпили данни от районната прокуратура, свързани с досъдебно производство, по което се споменават имената на бившия следовател Петьо Петров и Кристиян Христов. Прокурорът при Софийската районна прокуратурата е преценил, че има данни за започване на разследване за извършено престъпление от заместник-главния прокурор и свързани с неговата дейност лица, евентуално в условията на съучастие. Може да се предположи, че става дума за Борислав Сарафов.

Във връзка със Сарафов има и друга прокурорска преписка - с твърдения за имотни сделки на близки и членове на семейството му.

Според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд одобрява списък от действащи съдии на длъжност съдия във ВКС от Наказателната колегия или с ранг на съдия във ВКС от наказателните отделения на апелативните и окръжните съдилища, които последните седем години, преди включването им в списъка, са работили като съдии по наказателни дела. Измежду тях, при необходимост, на случаен принцип се разпределя преписка. Съдиите се включват в списъка след изразено от тях писмено съгласие.

От Върховния касационен съд са предприети необходимите мерки, направена е и заявка за създаване на модул за разпределение на принципа на случайния подбор, а до изтичането на предвидения в закона срок не могат да бъдат предприемани действия по постъпилите материали.

На сайта на Върховния касационен съд ще бъде създадена и секция "Уведомления за разследване на главния прокурор или негов заместник", в която всеки месец ще бъде публикуван актуален списък на получените сигнали.