Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 за провеждане на конкурси за заемане на длъжността "директор“ в държавните и общинските институции в системата на предучилищното и училищното образование, съобщиха от ВАС. Тя е издадена на 1 юли 2022 г. от министъра на образованието и науката и е обнародвана на 5 юли тази година.

Административно дело № 7094 от 2022 г. е образувано пред ВАС по жалба на директора на СУ "Д-р Петър Барон“ в Пазарджик, в качеството й на участник в конкурс.

Целта на спирането на действието на наредбата е да се осигури защита на лицата, подали жалба или протест, какъвто е случаят с директора на пазарджишкото училище.

Върховните магистрати приемат, че ако обявените конкурси за заемане на длъжността "директор“ на институции в системата на предучилищното и училищното образование продължат при действието на оспорения нормативен акт, това би ограничило възможностите на жалбоподателката за успешно участие в конкурса, предвид евентуално несъответствие с поставените в Наредбата изисквания към кандидатите. Заложени са множество критерии, които имат субективен характер, отнасят се до личността на кандидата като мотивация за заемане на длъжността, нагласа за работа в екип и усъвършенстване и комуникационни умения. Евентуалната незаконосъобразно формирана комисия, която ще оценява качествата на кандидатите, възможността за субективизъм при оценката, влияят пряко върху законосъобразността на конкурса и пряко засягат всеки участник в този конкурс.

От своя страна, централизираното провеждане на стотици конкурси за директори на институции в системата на образованието, които са обявени в момента, при действието на незаконосъобразни правни норми, би представлявало действително сериозно засягане на обществения интерес, включително и на жалбоподателката като участник.

Предварителното изпълнение на наредбата би причинило значителни и трудно поправими вреди, както на интересите на участниците в конкурса, конкретно и на жалбоподателката, така и на защитимите обществени интереси, които са предмет на регулиране. Това е така и предвид несигурността, свързана с действителността на евентуално възникналите вследствие на конкурса трудови правоотношения, в случай че наредбата бъде отменена от съда и неблагоприятния ефект върху провеждането на предстоящата учебна година.