Върховният административен съд остави без разглеждане искането на "Евролаб 2011" ЕООД за спиране действието на постановлението на Министерски съвет, с което на 13 октомври 2022 г. ГКПП "Капитан Андреево“ беше включено в списъка на стратегическите обект от значение за националната сигурност, съобщават от Съда.

Постановлението е прието на основание чл. 41, ал.1 от Правилника за прилагане на закона за Държавната агенция “Национална сигурност“. Съгласно разпоредбата, стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност, се определят от Министерския съвет в единен списък и тези обекти и дейности са част от критичната инфраструктура на страната. Върховните магистрати приемат, че безспорно оспореният подзаконов нормативен акт е такъв, с който непосредствено се осъществява сигурността на страната, а съгласно чл.128, ал.3 от АПК, този вид административни актове не подлежат на съдебно обжалване. Следователно, жалбата на "Евролаб 2011" ЕООД е процесуално недопустима и не подлежи на съдебно обжалване.

Процесуалната недопустимост на жалбата обуславя и процесуалната недопустимост на искането за спиране на предварителното изпълнение, поради което също следва да бъде оставено без разглеждане.