Във Върховна административна прокуратура (ВАП) е образувана преписка по повод изпратен сигнал от председателя на Управителния съвет на сдружение "Европейски център за транспортни политики“ до главния прокурор на Република България, относно състоянието на Северната скоростна тангента и Софийски околовръстен път, съобщиха от Апелативната прокуратура. В сигнала се твърди, че при направен оглед са констатирани множество нарушения с погрешно поставени и закрити от растителност пътни знаци, липсваща пътна маркировка, отсъстващи ограничителни системи за пътищата.

От ВАП е отчетено, че по силата на Закона за пътищата и подзаконовите актове по приложението му осигуряването на републиканския път в изискуемото състояние е задължение на Агенция "Пътна инфраструктура“ (АПИ).

В защита на държавния и обществен интерес и на основание чл.145 от Закона за съдебната власт, ВАП сезира председателя на Управителния съвет на АПИ с цел да се установи налице ли са констатации за опасни недостатъци по Софийския околовръстен път и дефицити, засягащи пътната безопасност по Северната скоростна тангента. В случаи на положителни констатации, следва да се предприемат мерки и действия за привеждане на посочените пътни участъци в съответната нормативна експлоатационна годност, която да гарантира безопасното движение по пътищата.

АПИ следва да уведоми ВАП в едномесечен срок за всички взети решения и предприети мерки