Депутатите продължиха да разглеждат проекта на доклад за Правилника за дейността и работата на Народното събрание в комисия, предаде репортер на "Фокус".

Сред предложенията, които бяха разгледани от комисията днес, имаше такива за провеждането на тестове за наркотици и алкохол, разглеждането и гласуването на законопроекти в различни заседания, отпадането на скоростното разглеждане на законопроектите и други.

От ПП-ДБ поискаха дебатите по обсъждането на законопроекти и гласуването за тях да се провеждат в различни заседания. То обаче не бе прието от комисията.  

От ИТН искаха гласувания на един законопроект на две четения, в рамките на едно заседание, да не може да се състои, освен ако те не касаят националната сигурност. Това предложение идва на фона на множество законопроекти, които бяха гласувани на две четения през миналия парламент, въпреки че на част от бяха правени заявки за редакционни поправки. Комисията обаче не го прие.

ПП-ДБ поискаха да има ясен график, в който парламентът подменя съставите на регулаторите, чиито мандати са изтекли и биват изчетени в началото на всяка пленарна сесия на парламента. Те направиха и редица предложения в чл.90 относно номинациите на лицата, които ще бъдат предлагани на постовете. Тези изменения обаче предизвикаха повече дискусии от членовете на комисията.

Депутатите в комисията обсъдиха и възможностите за уреждането на противоконституционните текстове. Предложението на ГЕРБ-СДС бе проблемите да се уреждат в срок от два месеца от влизане в сила на решението на Конституционния съд. След това проблемните текстове се разпределят по комисии, а водещата изготвя проект на решение до НС с конкретни решения на правните последици.

По предложение на "Възраждане" депутатите да минават два пъти годишно на тестове за наркотици, като единият път е задължително при встъпването му в длъжност.

Ако депутатът откаже обаче, то информацията да бъде оповестена публично на страницата на Народното събрание, в личния му профил.

От ИТН също имаха подобно предложение, те обаче настояваха в чл.135а да бъде вписано, че депутатите задължително полагат теста при встъпване в длъжност, по разпореждане на председателя на парламента или по инициатива на 1/3 от народните представители, когато от поведението на народния представител "може да се направи обосновано предположение, че са употребени алкохол или наркотици". Те предлагаха тестовете да се извършват в Университетската многопрофилна болница "Лозенец".

По-нататък в правилника от ИТН предлагат, в случай че се установи употребата на алкохол и наркотици, депутатите да се отстраняват от заседанията на парламента.

И двете предложения обаче не получиха нужната подкрепа в комисия.

Депутатите отхвърлиха и предложението да не получават възнаграждения по време на предизборната кампания. Това предложение бе направено от вече разпадналата се група на "Величие". На предишното заседание те приеха да не получават възнаграждения и да не ползват служебни автомобили през кампанията.