Без никакво основание, според заетите в болницата, и напълно неоснователно, изпълнителният директор на УМБАЛ "Свети Иван Рилски“ ЕАД д-р Дечо Дечев, е "трябвало“ да подаде оставка като такъв. Това съобщават в писмо до медиите работещи в лечебното заведение.

"Необяснимо е защо това се случва, защото на всички е известно, че това е един от най-успешните мениджъри на държавна университетска болница, осигурил стабилното финансово и икономическо състояние на болницата, условия на труд и условия за пациентите на висота, привлечени висококвалифицирани  специалисти, достойни и справедливи трудови възнаграждения, липса на трудови конфликти", се казва в писмото.

Заетите не виждат основание за освобождаване на изпълнителния директор. По-скоро виждат "опит за натиск срещу директора и срещу болницата, която е апетитна хапка, за да бъде разграбена и унищожена, както опитаха преди няколко години, и да я докарат до такова състояние, в каквото се намират всички останали държавни и общински болници. Така, удобно за някои, ще бъде подарено българското здравеопазване на частния сектор и всички висококвалифицирани специалисти ще се насочат там".

Работещите от УМБАЛ "Свети Иван Рилски“ ЕАД заявяват готовност да започнат ежедневни протести, ако д-р Дечо Дечев бъде отстранен от длъжността изпълнителен директор, и може да прераснат в искания на оставки, както на министъра на здравеопазването, така и на цялото правителство.

"Да не забравяме, че все още в готовност за протести са работещите в ЦСМП в страната, заради неизпълнени ангажименти от страна на Министерство на здравеопазването, както и заетите в държавни и общински болници. Така че е напълно възможно недоволството да прерасне в провеждането на мащабни национални протести.

Утре, 30.01.2023г. в 08,30ч. с работещите в УМБАЛ "Свети Иван Рилски“ се събират пред лечебното заведение, за да решат какви действия предприемат от тук нататък и с настояване д-р Дечев да оттегли подадената от него оставка".

Притеснени от зреещото напрежение НС "Защита“ изпрати писмо до Министър на здравеопазването и Министър-председател във връзка с изложения проблем.