Община Сопот, Къща музей "Иван Вазов", НЧ "Иван Вазов – 1871“ организират днес от 17.30 часа в Къща музей "Иван Вазов" среща с Георги Бърдаров, Мария Цънцарова и Джоана Дахабре – носители на наградите "Иван Вазов“ и "Съба Вазова“ за 2022 г., съобщиха от община Сопот.

Георги Бърдаров пише така, че читателите преживяват катарзис заедно с неговите герои. Той не разказва, а гравира думи в душите ни. Няма човек, останал безпристрастен към романите му. Джоана Дахабре създава първия български подкаст за художествена литература "Модерна мисъл“. Мария Цънцарова не се поколебава да прави важни за държавата разкрития и да бъде "морален компас“ за обществото ни.

По-късно през деня, Националната гвардейска част ще вземе участие в честването на 172-годишнина от рождението на Патриарха на българската литература - Иван Вазов.

От 16:30 ч. на площад "Иван Вазов“ жителите и гостите на града ще могат да чуят изпълненията на Гвардейски оркестър с диригент подполковник Ради Радев.

Кулминацията на празника е в 21:00 на площада в Сопот, където тържественият ритуал ще бъде изнесен от Националната гвардейска част.

Празничната програма продължава в 21:30 ч. с празничен концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България с ръководител Галя Димитрова. В богатата музикална програма ще вземат участие квартет "Армейска песен“, квартет "Ладен“, танцова формация "Алгара“, Таня Дупаринова, Райко Кирилов, Съни, Емилия Валенти, Росица Кирилова и Маргарита Хранова. Заповядайте!

Във връзка с честването на 172-рата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература – Иван Вазов и гостуването на Националната гвардейска част, ръководството на община Сопот умолява гражданите на 9.07.2022 г. стриктно да спазват Закона за движение по пътищата и да не паркират превозни средства по протежението на ул. "Иван Вазов“.