Днес от 9.00 часа в  зала “Роял" на София Хотел Балкан, ще бъде официално открита международната конференция "Живот във Вселената“, съобщиха организаторите на събитието.

Конференцията ще събере световни учени и нобелови лауреати в София и цели да се улесни ползотворното  взаимодействие между изтъкнати учени от различните научни области за разработване на най-съществения изследователски въпрос на нашето време – "Как е възникнал животът?“.

В срещата ще се включат учени от университети в Европа и САЩ (сред които Cambridge и Harvard), Канада, Израел, Чили, както и представители от българска страна (СУ "Климент  Охридски“ и БАН), експерти от NASA, Европейската южна обсерватория, Института Макс Планк, и изследователи на Марс и др.

Сред големите имена в световните научни среди са:

- Нобеловият лауреат проф. Дидие Кело, от Университета Кеймбридж, който откриват първата екзопланета, т.е. планета извън Слънчевата система, която се върти около звезда, подобна на Слънцето.

- Проф.  Димитър Съсълов от Харвард, един от лидерите на мисията "Кеплер“ на НАСА, която наблюдава над 100 000 звезди в четиригодишно търсене на екзопланети подобни на Земята. През 2003 г. Съсълов открива най-отдалечената планета в нашата галактика чрез метода на пасажното търсене. Благодарение на този нов метод за засичане на далечни небесни тела астрономите са на прага на нова ера на изучаване и открития. Съселов установява и наличието на множество планети, близки по същност на планетата Земя.

- Проф. Хърбърт Левин, почетен професор по физика и почетен професор по биоинженерство в бостънския Northeastern University. Проф. Левин прилага методи от физиката за трудно решими проблеми в биологията и биомедицината, като лечението на рак.

- д-р Мария Любенова, астроном в Европейската южна обсерватория и откривател в сферата на еволюцията на галактиките и черните дупки

- Проф. Кейт Адамала, от университета в Минесота (генетиката и синтетична биология, изследовател в сферата на създаването на синтетични клетки)