В периода 12-17 юни в Дома на киното и The Steps в София ще се проведе 10-ото юбилейно издание на фестивала, представящ киното на ЛГБТИК+ тематика – SOFIA PRIDE FILM FEST. Целта на фестивала за пореден път е не само да обедини българските общности, но и да покани всички други зрители за среща и диалог. Селекцията включва 4 игрални и 4 документални заглавия, както и две късометражни селекции с българско кино.

Организатор на фестивала е Младежка ЛГБТ организация "Действие“. Спонсор на тазгодишното издание на фестивала е Фондация за свободата "Фридрих Науман“.

Акцентът на фестивала ще на 14 юни от 20:30 в Дома на киното, когато ще бъде показана британско-естонската копродукция FIREBIRD на режисьора Петър Ребане. В ролите на двама войници, между които пламва бурна любов, влизат Том Прайър и Олег Загородний, който ще бъде специален гост на прожекцията и ще се срещне с публиката на 14 юни от 20.30 ч. в Дома на киното. Филмът е базиран на истинска история от времето на Студената война – мемоарите на Сергей Фетисов (1952-2017) със заглавие "История за Роман" (1996). На място за филма ще дойде главният актьор Олег Загородний директно от Киев.

Възможност за интервюта с Олег Загородний и създателите на София Прайд филм фест ще има от 19:30 в деня на филма в Дома на киното.