Роднини, близки и приятели на убития на пешеходна пътека в София Филип се събраха на протест, след като стана ясно, че шофьорът, убил момчето, е излязъл от ареста. Хората блокираха кръстовището на улиците "Гурко" и "Шишман". Те носеха плакати "Децата ни имат право да живеят", "Справедливост за децата ни".

Протестът прерасна в шествие до Министерство на правосъдието. Там протестиращите хвърляха стотинки по сградата, предаде NOVA.

Те настояват за среща с министъра на правосъдието и се заканиха в петък сутринта отново да затворят кръстовището на бул. "Витоша" и ул. "Алабин", ако това не се случи.  Протестите им ще продължат всеки ден, докато не бъдат чути.

Във вторник Софийският градски съд реши, че шофьорът, макар че се е качил зад волана след 6 изпити бири и е превишил скоростта с 50 км/ч над допустимото, не трябва да стои в ареста, а беше пуснат под домашен арест.

"Не сме запознати с определението, тъй като не сме страна по него. Страна са обвиняемият и прокуратурата. Следственото производство не е приключило, все още се води разследване. Целта на задържането под стража не е наказание. То е на следващ етап. Целта е обвиняемият да не възпрепятства следствените действия, да не се скрие, да не извърши друго престъпление. Българската съдебна система не работи в полза на обществото и на жертвите", заяви бащата Красимир Арсов.

"След 2 септември съм в потрес от това, което виждам. При всички ПТП-та с тежък край има една и съща системност и повторяемост – превишена скорост, употреба на алкохол и наркотици, неспазване на предимство", смята бащата.

"Това, че е с електронна гривна, значи, че не може да излиза от дома си. Но всеки може да го посещава и той спокойно може да въздейства", заяви майката Николина Петкова.

Инцидентът стана на 2 септември в София. Тогава кръвната проба на шофьора показа 2,1 промила алкохол.