Река Дунав като граница между България и Румъния не влиза в Шенгенското споразумение. Това на свой ред означава, че граничните проверки няма да намалеят, а километричните опашки от ТИР-ове от двете стани на "Дунав мост" при Русе ще продължават. Ще се трупа и недоволството на чакащите да прекосят границата.

България и Румъния влизат в Шенген по въздух и море, но не и по река. Граничните пунктове над река Дунав са сухопътна граница, заключи Европейската комисия, а тя не е включена в споразумението за свободното пътуване на гражданите.

"Дунав мост трябва да влезе в Шенген, защото виждате хаоса и какво е тук. Стоим, висим и чакаме по цял ден, не можем да минаваме. Задръствания колкото искаш", коментира пред националната телевизия Сашо Петров, шофьор.

Днес пред граничния пункт имаше колона от двайсет камиона. С изграждането на допълнителен буферен паркинг проблемът беше решен частично – тировете вече не задръстват движението по булевардите "България" и "Тутракан". Чакането с часове и недоволството на шофьорите продължава.

От Свищов до преминаването на граничния пункт при Русе на Анатоли Веселинов му е било необходимо цяло денонощие. А има срокове за доставка.

"Както в Европа, може да се реши проблемът само с една машинка и една бариера. От вчера, от 22 часа съм на паркинг, сега съм 2 часа на опашка. Е, кога ще мина оттатък в Румъния? България и Румъния сме в Европа, трябва да преминаваме транзит", каза Анатоли Веселинов, шофьор на тир.

В Русе таксиметрови шофьори, които често превозват пътници до летището в Букурещ, коментираха това решение като дискриминация, защото неведнъж са треперили с клиентите си дали ще стигнат навреме за полета.

"Опашки, чакане, напрежение... Ако уцели момента, може да стои и 4 часа там, на границата", посочи Владимир Банев.

И съседите ни от Румъния са недоволни от частичното приемане на страната им в шенгенското пространство.

"Трябва да влезем в Шенген, защото много чакаме по границите. Не искаме вече да се подиграват с нас. Искаме да работим, да пътуваме и това е", каза Октавиан Димитру.

През изминалото денонощие в двете посоки през "Дунав мост" при Русе са преминали над 3400 камиона и още 2400 леки автомобила и автобуса. Повечето са чакали с часове. И след частичното ни влизане в Шенген за тях нищо няма да се промени.